Talksteen, talk, talkpoeder.

Uit www.gerbenarts.nl

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Talksteen, talk, Frans talc, Duits Talk, Engels talc, Middeleeuws Latijn talcus, Spaanse talque komt van Arabisch talq, Perzisch talk. Een woord gebruikt door de Arabieren en middeleeuwse schrijvers voor verschillende doorschijnen en glimmende materialen als mica, seleniet etc. Talk bij Theophrastus is waarschijnlijk een glimmer naar de beschrijving, staetiet, stear: vet of talk, wordt bij Theophrastus en Plinius vermeld. Verder geeft men de naam van talk aan het vet van runderen. Ook is er een plantaardig product. Dat wordt verkregen van de zaden van Stillingia sebifera en ook van andere planten. Het is van gelijke samenstelling als dierlijke talk maar met een hoger smeltpunt.

 

Het mineraal talk is een gehydrateerd waterstof-houdend magnesium-silicaat met de chemische formule H2Mg3(SiO3)4 of Mg3Si4O10(OH)2. Het heeft ongeveer dezelfde samenstelling als meerschuim, hardheid of zachtheid is 1, S. G. 2.8, doch is kristallijn, ofschoon het gewoonlijk in bladerige of schubachtige massa’s voor komt. Het is zeer zacht, vettig als je het voelt en bezit paarlemoerglans. Is wit, groen of geel, door ijzerverontreiniging, zelden kleurloos, in dunne plaatsjes gekloofd is het doorzichtig.

Talkpoeder wordt gebruikt in de verfindustrie, gedraagt zich hydrofoob, heeft een hoog aandeel van bindmiddel nodig als vulsel voor papier en zorgt voor een goede verbinding tussen verf en het te verven materiaal, wond en kinderpoeder, als vulstof in papier, verf, rubber, kunststof en keramiek en als poeder in de cosmetica

Komt voor in Tirol, Steiermarken en Zwitserland.

 

Zie speksteen en serpentijn.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/