Civet.

Civetkat. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/civet.htm

 

Civettictis civetta is de Afrikaanse civet.

 

Uit www.allposters.com

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Uit en.wikipedia.org

Naam, etymologie

Viverra zibetha, L. (Viverra; fretje, uit een Noorse spraak ontleend) is de Aziatische civetkat (Viverra civetta, Schreb.)

Civet, Duits Zibet, Engels civet, Frans civette, van Arabisch zabad: schuim, omdat ze een sterk riekende schuimachtige stof afzondert.

Muscuskat, moschuskat, civetkat, Zibetkatze. Van Frans civette; schuimachtige afscheiding van de civetkat, van Italiaans zibetto, van Middeleeuws Latijn zibethum, van Middel Grieks zapetion, van Arabisch zabad; schuim, verkorte vorm van qatt az-zabad; civetkat of letterlijk schuimkat.

Vorm.

De civetkat is een klein, viervoetig vleesetend beest dat ongeveer zo groot is als een middelmatige hond, evenwel met een meer katachtig uiterlijk.

Het is een 70 cm lang zonder de half zo lange staart, de hoogte bij de schouder bedraagt 30cm.

De kleur is grijsgeel met donkere strepen en vlekken, een grijs en zwart geringde staat met zwarte top en zwarte poten.

Het wordt gevonden in Azië en Afrika.

Leeft net als onze marters van kleine zoogdieren en vogels en kunnen ook als deze goed klimmen, het is een nachtdier.

 

Winning.

Civet wordt afgescheiden door de civetklieren die in zak voor de aarsopening opgehoopt wordt. Het is een olieachtige of vettige, welriekende sterk geurende stof.

De civetkat geeft een sterk riekende, muskusachtig geurende afscheiding uit de klieren die in de buurt van de geslachtsorganen van manlijke en vrouwelijke dieren gelegen zijn, in de natuur leegt het dier die door op bomen te drukken en te wrijven. Men kweekt die dieren om deze geur, de klieren worden met een lepeltje geleegd en van haren en dergelijke gereinigd. Dit heeft de vastheid van olie en in geconcentreerde vorm ruikt het weerzinwekkend maar als het verdund wordt juist lekker. Gevangen beesten worden een maal per week van hun civet ontdaan en kunnen dan 3gr. leveren

Dit is een zeer schoon beest en daarom moet elke dag de plaats waar het beest ligt schoongemaakt worden en de emmers gewassen. Civet of liquor vloeit eruit en komt in elke emmer, uitgezonderd een zilveren lepel of kommetje.

Alpinus zag in Cairo bij verscheidene Joden civetkatten in ijzeren kooien. Men gaf deze dieren niets anders dan vlees te eten om te maken dat ze de grootst mogelijke civet afscheiden en zo goede rente opleverden.

Beschrijving: Kopie van jonstonsDe Aziatische is de echte civetkat die in India bagdes, bhran of khhatas wordt genoemd. Door de Maleisiërs, die haar tinggalong noemen, is ze verspreid.

Bestiarium.

Shakespeare, ‘All’s Well That ends Well’, v, 2, 21;

“Here is a purr of Fortune’s sir, or of Fortune’s cat- but not a musk cat’.

‘Dat daar is gespin van Fortuin heer of van Fortuin’s kat, maar niet van een civetkat“.

‘Much Ado About Nothing’, iii, 2,45. “Civetkat, a rub’s himself with civet’.

Nu, en hij wrijft zich met civet in, hebt gij hem nog niet bij de neus?”

‘As You Like It’, iii, 2, 69; “De handen van de hovelingen geuren naar civet..…’Civet is of a baser birth than tar, the very uncleanly flux of a cat’.

Civet is van een minder komaf dan teer; het is de onzindelijkheid van een kat”,

Uit Maerlant, ‘Gresselus is een dier dat niet wreed, fel of onguur is en bij water is het altijd, groter is het dan de muishond (marter) en kleiner dan de eekhoorn, rood vaal is het, zoals wij het horen, maar de buik is wit en onder de aarde woont dit. Zijn drek ruikt als muskus en menigeen die hem niet begrijpt heeft het over de muskusjacht, maar het heeft niet die kracht.

En dit is het wonder dat het pleegt dat het in het openbaar zijn drek legt alsof het wou dat men het daar vinden zou voor alle lieden te baten. Nochtans vliedt het uitermate waar het zo mag gaan, wijf en man, zodat men het niet zien kan. In deze doen leert het ons hier, dit ongeleerde, wilde dier, dat iedereen goed doet op ieders zijn wijze en nimmermeer de lof van de wereld zoekt, hoe gemakkelijk gaat men daarvan, de wereldlof is maar stof’.

Uit Matthiola.

De muskuskat is geen kat maar ook geen muis. Civet wordt gemaakt van de maag van een beest die wat groter is dan een kat.

In de flanken van de civetkat groeit een zwelling van verzamelde humeuren en als die rijp is wrijft het beest zich aan een boom zodat die breekt, het loopt eruit, verdikt en verhard daar, die substantie wordt civet genoemd. Het geheel van zijn vlees en mest wordt civet genoemd’, maar dat van die blaar komt is veel beter.

Muskus wekt de geesten op.

Ze maken er een parfum van waarmee luxe vrouwen zich parfumeren zodat hun geliefden in hun listen zullen trappen. Civet komt van een kattenstaart, het parfumeert de lady’s, is kostbaar en duur.

Onze beste geur is maar verrotting en bederf. Civet dat zijn geur verloren heeft verkrijgt die weer terug door die in wc en stinkputten te doen, dan strijdt de geur tegen stank en herstelt zo weer.

Koning Salomon gebruikte een parfum dat uit Ethiopië afkomstig was wat van de civet zou zijn.

Vondel, Medaillie voor de Gommariste Kettermeester 260;

‘‘k Nam geen paap voor een civet kat

Daar men noch wat hoofs van ruikt

Telkens als zij haar poorte openluikt’. (telkens als ze een wind laat)

 

Beschrijving: jonstonsBont.

Ook leveren ze mooi bont. Karl Martell veroverde in 731 na een slag tegen de Saracenen vele kleren die met dit bont voorzien was. Hij stichtte een orde van Ginster kat wiens leden de eerste vorsten waren.

Die werd geïntroduceerd als genetkat, Genetta genetta, Viverra genetto of Genesta genesta. De enigste in Europa voorkomende civetkat. Engelse European genet of small spotted genet.

Uit Maerlant, ‘Geneta is een beest die groter is dan de vos, de meeste zijn vaal rood en er zijn bonte met zwarte, ronde  schijven. Een beest goedertieren genoeg, men deed haar ongelijk, dan het is niet fier of klimt hoog, maar gematigd en gedegen en bij rivieren is haar gang en zoekt spijs naar haar belang’.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/