Nerts.

Mustela. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/nerts.htm

 

Uit www.terrambiente.org

Naam, etymologie.

Mustela: lange muis, zie wezel.

Nerts, ouder norz, nurz, van opper Sorbisch norcbunzing, Kerkslavisch norici; duiken, wegsluipen, het zijn goede zwemmers, in Duits is het Norz, Nerz, Kleiner Fisch-, Sumpf-, Krebsotter, Steinhund, Wassewiesel of Menk. Engels mink. Minx, Zweeds menk; een stinkend dier in Finland.

Mustela lutreola. (Putorius lutreola, Bl. Et Keys) )(Lutra; otter; achtig).

Die wordt zes en dertig cm lang met een dertien cm lange ruige staart.

De nerts lijkt op een visotter maar met een slankere kop.

De  glanzende pels is bruin met grauw en zeer dicht wolhaar op de rug, de staart is donkerder, het onderlijf grijsbruin en aan de keel zit steeds een kleine lichtgele of witte vlek.

De nerts leeft in Oost Europa, van de Oostzee tot de Oeral. Het bewoont eenzame gebieden waar het zich aan stromende waters ophoudt. Het loopt slecht, klimt niet maar zwemt en duikt voortreffelijk. Het zijn nachtdieren die je zo zelden ziet. Leeft van kreeft, vis en kleine zoogdieren, ook pluimvee.

In Amerika is er de mink, Duitse Mink of Menk, Neovison vison, (Neovison, neo; nieuw, vison, Latijn van Frans vison), die wat groter is.

De nerts van de handel stamt van beide dieren, de Europese noemt men de Russische. Ze worden in verschillende kleuren gekweekt. Daar breken ze uit of worden losgelaten wat veel schade kan veroorzaken aan broedend gevogelte.

Nerts is zeer goed houdbaar en elegant.

Bestiarium.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/