Spitsmuis.

Sorex. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/spitsmuis.htm

 

Uit Buffon.

Naam, etymologie.

Sorex; gerelateerd aan surdus; saai. Latijn sorex; spitsmuis.

Spitsmuis, in Duits Spitzmaus, is een van de kleinste zoogdieren ter wereld maar ook een van de vechtlustigste.  Frans musaraigne.

Sorex araneus. (spin, die ze eten)

De lengte is tien cm inclusief de vier cm lange staart.

De kleur is grijs tot donkerbruin. 

Hun aanwezigheid wordt herkend door de hoge piepgeluidjes.

Het diertje leeft van planten, insecten en wormen. 

Het is de Engelse shrew mouse en shrew betekent een feeks in het Engels, wordt door Shakespeare eenmaal gebruikt voor een vrouw. Een shrew mouse die door beten het vee zo beschadigt dat ze er van sterven waaruit de betekenis komt  “I beshrew thee’, ‘ik beschrei je’, als we iemand ziek wensen.

De ‘shrew ash” is de spitsmuizen es. Zo een stond er te Selborne. Daar stond vlakbij de kerk een zeer grote es. Zijn twijgen die zachtjes tegen de lenden van vee werd geslagen gaven die onmiddellijk verlichting van de pijnen waaraan ze leden wat veroorzaakt was door het lopen van een spitsmuis over die delen. Want er wordt geloofd dat een spitsmuis een zo hatelijke natuur heeft en wat of waar het over kruipt, het mag een paard, koe of schaap zijn, krijgt erge pijnen en wordt bedreigd door het verlies van die leden. Tegen dit verlies, waar ze geregeld aan onderhevig zijn, hielden onze voorvaders altijd een spitsmuis bij de hand om die direct te gebruiken en zijn krachten weg hield. Een gat werd er in een es te geboord waarin een spitsmuis werd geklemd. Hierna sneed men een paar stroken van de boom af. Dit zou een probaat middel zijn tegen krampen en verlammingen van het vee.

Het ligt voor de hand dat men geprobeerd heeft duivelse muizen te beletten ziekten te veroorzaken en als het toch gebeurde de zieke te genezen. De ziekte moest op de een plant overgedragen worden, daartoe werd de muis in een boom opgesloten. Dit gebeurde met zogenaamde muizenessen in Engeland waar muizen ingekeild werden.

Bestiarium.

Het is een raafachtig beest, doet zich tam en rustig voor, maar als hij geraakt wordt bijt hij zeer diep en vergiftigt dodelijk. Ze vermijden wijn, worden zelden gevangen behalve met koude. Ze gaan zeer langzaam, zijn frauduleus en nemen hun prooi met list. Veel kauwen ze op een ossenhoofd in de stal, ze houden van verrot ravenvlees. Ook eten ze muizen.

Gebruik.

Gesneden wordt de spitsmuis op verschillende manieren toegepast, in een pleister genees je hun eigen beten. Als ze in een karrenspoor vallen kunnen ze niet verder en sterven. Het stof van de karrenspoor waarin de muis is gedood dat genomen en gesprenkeld wordt in de wonden die zo’n muis met haar giftige tanden gemaakt heeft is zeer goed om die weer te genezen. Als een paard of ander beest eet van het gras waarin de spitsmuis haar gif in heeft gedaan zal die direct sterven. Als je een spitsmuis op je pad krijgt betekent het je spoedige dood.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/