Veenmol.

Gryllotalpa. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/veenmol.htm

 

Gryllotalpa gryllotalpa.

 

Naam, etymologie.

Gryllotalpa: de naam talpa komt van de mol en gryllus van de krekel.  Veenmol, molkrekel, aardkrekel, Engels mole cricket, Duitse Maulwurfsgrille.

Het is de ondergrondse Heuschrecke, zoals een Duits schrijver die noemt, want het behoort tot dezelfde familie als de sprinkhaan. Het woont een paar decimeter onder de grond.

Met zijn voorpoten die overeenkomst hebben met een mol graaft hij naar alle kanten gangen om zijn vraatzucht aan plantenwortels te stillen. Daarbij gooit hij vele jonge planten opzij. Hij doet zo veel schade in veengrond, maar ook in kleigrond

In het midden van de zomer verlaten ze hun gangen en vliegen en huppelen rond. De mannetjes zitten de wijfjes achterna en maken een krassend geluid door met de poten tegen de vleugels te wrijven. Vang je er een dan geeft die van achter een zeer vies ruikende stof van zich.

Bestiarium.

In Mecklenburg heet het dier de Bos Krevt: de boze kreeft. Laat in de St. Jansnacht geen wasgoed buiten liggen. De kreeft gaat dan rond. Diegene die later het wasgoed draagt heeft de kans om schurft te krijgen.

Uit www.biolib.de

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/