Waterloper.

Hydrometra. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/waterloper.htm

 

http://www.mieliestronk.com/waterloper.jpg

Naam, etymologie.

Een waterloper, Hydrometra stagnorum (Limnobates stagnorum), (Grieks hydro; water, metrein; meten, doorkruisen, en drijven) vijverloper of schaatsenrijder die op een spiegelvlak wateroppervlakte stil staat en naar alle kanten heen kan gaan, soms zelfs op licht stromend water. Duits Teichlaufer, Engels water measurerers.

Maerlant, ‘Tappula, dat is een soort van worm met vier voeten. Deze loopt heen met vaart op het water en onvervaard. Op het land loop het zeer aardig, maar op het water loop het meer  als het wil en is bij hem de lust blijft het op het water staan en rust en dat is zeer te verwonderen dat zijn voeten niet nat worden en al steekt men het onder water mede, als het op komt, het is zijn zede, dat hij altijd droog blijft, nog in het water wordt ontlijfd.

Megenberg; Talpula mag een waterloper heten. Dat is een viervoetige worm en heeft zolen aan de voeten en daarmee loopt het vrij op het water en vrees het water niet. De worm leeft gelijk in water en op aarde. Het loopt op de aarde erg snel, toch meer op het water alzo dat het in korte tijd een lang water overloopt; hoe onstuimig het is, toch zit het vaak op het water en rust wanneer het moe geworden is. Het wordt ook niet nat van het water hoe lang u hem onder het water met handen houdt, noch sterft daarvan’.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl