Zonnevis.

Zeus. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/dieren/zonnevis.htm

 

uit www.thefossilforum.com

Naam, etymologie.

Zeus: Griekse god Zeus.

Zeus faber, (hout- of metaalbewerker)

Het is een opvallende vis met een grote kop en uitstulpende bek. Achter de kieuwdeksels zie je aan weerszijden een grote geelomrande vlek. De kleur van de St. Pietersvis is donker groen met zwarte vlekken die een gouden glans hebben, hoewel dit naar de plaats en tijd verschilt. Dit heeft hem bij de Fransen de naam van dore bezorgd dat verguld wil zeggen.

De rugvin is in het begin hoog, met stevige stekels, soms groeien die uit tot draden die achter de vis aan zweven. Hij zwemt echter zeer snel.

Hij heeft een kleine bek en kan geen grote prooi aanranden, dus aast hij op kleintjes. Hij kan zijn tandeloze bek vooruit laten schieten en valt zo aan. Leeft van spieringen, haringen e.d.

Is een ruime halve meter lang, met een gewicht van acht kg. Kan toch zeer groot worden, er zijn exemplaren gevangen van twee en een halve meter lang en drie honderd kg zwaar, vermeldingen zijn van drie meter en duizend kg.

Volgens de overlevering verkeerde de apostel Petrus eens, toen hij tol moest betalen, in de noodzakelijkheid om niet in de beurs maar in het water te tasten. De bek van de vis, die hij er uit haalde, bevatte de verlangde penning. Ook schijnt de apostel de bedoelde vis flink aangepakt te hebben omdat die op elke zijde een zwarte vlek draagt die naar het verhaal luidt indruk van zijn vingers zijn. Vermoedelijk heeft het dier hier de naam Sint Pietersvis aan te danken. Zie schelvis.

Sint Pietersvis. Op sommige kustplaatsen heet hij in het Frans poisson Saint-Christophe of poisson Saint Pierre, bij de Grieken Christo-psaro: Christusvis en bij de Spanjaarden Martinsvis. Bij ons vanwege zijn zijdevlek, zonnevis of spiegelvis. Bij de Noord Duitsers haringkoning omdat hij op de sardien, een soort haring, jacht maakt en hun scholen volgt.

Zijn naam wordt aangeduid met de oppergod van de Olympus, Zeus, en stond bij de ouden al in hoge aanzien. Het is de Duitse Sonnenfisch, Heringskonig, Peters-, Christus- en Martinsfisch. In Engels John Dory, mogelijk komt dit woord van het van Franse jaune doree, dore; goud, naar de gouden kleur. Ook bekend als St. Pierre of Peters fish.

Bestiarium.

Uit Maerlant; ‘Dies, spreekt Aristoteles, is een vis die in die zee is en die met recht zo mag heten, want zijn leven is maar  een dag, nochtans geeft de natuur al zijn recht aan deze creatuur, vleugels, vinnen en voeten twee, maar geen bloed min of meer en wat zal deze vis met dit al die zo kort leven zal? met recht zeggen wijze klerken, God is wonderlijk in zijn werken.

 

 

 

 

 

Uit obstructionsite.devianart.com

Mola mola, (molensteen, dit naar zijn ronde vorm) (Orthagoriscus mola)

Zonnevis, maanvis, klompvis, zwemmende kop en molensteenvis, sunfish. Ze komen aan de oppervlakte en gaan schuin liggen om zo door de maan bestraald te worden. Dat doen ze omdat ze zo warmte ontvangen.

Vorm.

Een vis die meer een afgehakte kop met twee vinnen is dan een hele vis. Lijf en staart lijken te ontbreken. Een wonderbaarlijke vertoning van een halve vis. Zijn lichaam heeft terzijde gezien de gedaante van een eironde schijf. Van voren gezien is hij iets dikker dan een pannenkoek.  Een volwassen dier kan wel 1000 kg zwaar worden, zelfs tot 2300kg. Leeft in tropische wateren.

 

 

Uit www.tahiti1.com

Lampris guttatus (Grieks lampros; stralend, briljant, glanzend, gevlekt, bedruppeld) Lampris luna, (maan)  de koningsvis, wordt reeds in de Edda genoemd onder de naam gudlags; godenzalm. Ook thans wordt hij op IJsland nog zo genoemd.

Hij lijkt wat op de zonnevis. Behoort tot dezelfde familie als de haringkoning. Moonfisch, kingfish.

Het is een prachtig gekleurde vis die anderhalve meter lang kan worden met een gewicht van honderd tot drie honderd kg.

De kleuren zijn een mengeling van groen, blauw tot purper, net vanaf welke plaats je naar de vis kijkt. Verder zie je overal zilveren vlekjes.

De omtrek van de zijdelings samengedrukte, maar toch dikke lichaam is eirond.

De bek kan ver vooruitgestoken worden.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/