14 maart.

Heiligen van de dag. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/heiligen/14 maart.htm

 

Uit www.pylgeralmanak.nl

Klik hier voor inleiding heiligen met relikwien, biecht, aflaat, chrisma, era of tijdsbepaling, weerspreuken, bloemen.

 

14 maart, H. Mathilde:  (Mathildis, Mahilda, Mahilla, Mechtildis of Maude) Germaans woord voor ‘macht, oud-Saksisch maht, minder waarschijnlijk van oud-Saksisch magath: ‘maagd,’ en hild: ‘strijd,’ dus ongeveer de machtige strijdster. 

Matilde, koningin en vrouw van Hendrik I. Ze werd geboren eind 9de eeuw, rond 895, als dochter van de Saksische graaf Dietrich, een nakomeling van Widukind en Reginlind. Na haar opvoeding trouwde ze in 909 in het klooster van haar grootmoeder in Herford met hertog Hendrik 1 de Vogelaar van Saksen, de latere koning van Duitsland. Ze werd de stammoeder van het Saksische keizershuis en baarde hem drie zonen, keizer Otto de Grote, Hendrik van Beieren en Bruno, aartsbisschop van Keulen. Ook twee dochters, Gerberga en Hadwig die met beide tegenspelers in de Franse politiek trouwden, de Karolingische Koning Lodewijk IV en zijn tegenstander en machtigste vazal, Kaptinger Hugo de Grootte. 

Ze was een verstandige, milde en weldoende vrouw die veel voor de armen deed. In 929 kreeg ze in de zogenaamde huishouding haar weduwegeld toegewezen; Quedlinburg, Pohlde, Nordhausen, Grone en Duderstadt. Ze stichtte onder andere een nonnenklooster in Quedlinburg na de dood van haar man in 936 die in Quedlinburg begraven werd die ze 30 jaar leidde. Ze stichtte ook andere stiften en kloosters en stierf op 14 maart 968 te Quedlinburg en werd bij haar man begraven. Ze werd later heilig verklaard. Een monnik uit het klooster Nordhausen beschreef haar leven in ‘Vita Mathildis antiquior.’

Ze wordt afgebeeld met vorstelijke gewaden of als Benictijnse met zwart habijt. Bij haar voeten zit soms een bedelaar of een haan die haar elke morgen wekte om naar de vroegmis te gaan of een hinde omdat dit dier ooit een kruikje miswijn had ingeslikt en dreigde te stikken, maar door Mathilde werd gered. Ook als symbool van vrijgevigheid zie je een brood of een kerk omdat ze die veel stichtte. 

Haar zinnebeeldige bloem is het gewone hoefblad, Tussilago farfara.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/