15 april.

Heiligen van de dag. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/heiligen/15 april.htm

 

Uit www.catholicherald.co.uk

Klik hier voor inleiding heiligen met relikwieen, biecht, aflaat, chrisma, era of tijdsbepaling, weerspreuken, bloemen.

 

15 april, Olympias en Theodosia: Grieks ‘van de Olympus,’ de berg van Zeus, dus ongeveer ‘de hemelse.’ Oude naam, al de gemalin van de Macedonische koning Philippus, de moeder van Alexander droeg hem, Olympia, zie 17 dec., 16 heiligen heten zo.

Ze worden op deze dag geerd.

 

 

Uit www.ex-voto-marins.net

15 april, Saint Paterne van Vannes, 560 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Nicholas openbaart zich aan prins Mstislav uit 05varvara.wordpress.com

15 april  in Novgorod, H. Grootvorst Mstislav 1152.

Mstilav Rostislavich bekend als de dappere was prins van Smolensk en Novgorod. Hij was de vierde van vijf zonen en de achtste van negen kinderen. Hij trouwde zelf twee keer. Was ijverig in oorlogen. In 1080 ging Mstislav op jacht, werd ziek en stierf. En ze zetten hem bij in Heilige- Verlosserskerk, die hij zelf had gesticht. Mstislav was grof van gestalte, had een rode gelaatskleur en grote ogen. Hij was dapper in het gevecht, genadig en was alleen bezig voor glorie en gaf alles aan de kerk en was algemeen geliefd.

15 april, Sankt Nidgar ‘nijdiger met speer.

Hij is geboren in de 8ste eeuw en op 15 april 831 in Augsburg gestorven. Hij was in 828 en 829 bisschop van Augsburg, vermoedelijk was hij daar al vanaf 815. Daarvoor zou hij abt in een Benedictijnenklooster geweest zijn te Ottobeuren. hij legde de eerste steen voor de Magnuskerk in Fussen.

Hij wordt als monnik afgebeeld die een bisschop mitra aangereikt krijgt.

uit www.antiochian.org

15 april, martelaressen Anastasia en Basilissa.

Ze waren devote christinnen en discipels van de apostels Petrus en Paulus wiens lichamen ze begroeven. Daar werden ze voor gemarteld en onthoofd te Rome in 68.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit lyrawww.uvt.nl

15 april, H. Waltman van Antwerpen.

1130-1133: Bisschop Burchard van Kamerijk sticht de abdij van Tongerlo en vermeld tussen de aanvragers ‘Waltmannus, Antwerpensis abbas.’ Ook diens zegel wordt vermeld. Abt Waltman was de eerste abt van de pas gestichte Antwerpse Sint-Michielsabdij. (origineel in bezit van abdij van Tongerlo)

Hij was premonstrazer en leerling van H. Norbertus met wie hij naar Kamerijk vertrok om er de ketterij te bestrijden. Later maakte Norbertus hem abt van de premonstrazerklooster Sint Michiels. Daar kwam hij net als Norbertus in aanvaring met de ketter Tanchelm die hij uiteindelijk versloeg. Hij overleed in 1138 te Antwerpen en werd later zalig verklaard.

Hij wordt afgebeeld in wit ordekleed van de norbertijnen met abt staf en kerkmodel. Aan zijn voeten ligt een zeer wereldse geklede vrouw met een kelk in haar hand waarop hij trapt, verwijzing naar zijn inzet om het priesterlijke celibaat te bekrachtigen.

 

 

 

 

Uit www.katolsk.no

15 april, H. Petrus Gonzales, (Elmo, Telmo)

Hij is geboren in 1190 bij Leon, werd Dominicaan en biechtvader van Ferdinandus van Castilië III. Omdat hij lang onder zeelui werkte werd hij hun patroonheilige en kreeg van hen de naam Sint Elmo of Sint Telmo, dat naar Erasmus van Formia die als schutspatroon van schippers ook zo genoemd wordt.

Hij wordt afgebeeld in het witte habijt van de Dominicanen, in de hand heeft hij een schip. Gestorven in 1246.

De overal verspreide ogentroost sterrenmuur is de lieve bloem van de dag, Stellaria holostea.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/