15 september.

Heiligen van de dag. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/heiligen/15 september.htm

 

Uit ww.flickr.com

Klik hier voor inleiding heiligen met relikwien, biecht, aflaat, chrisma, era of tijdsbepaling, weerspreuken, bloemen.

 

15 september, Dolores: Spaanse naam. Ter vermijding van de naam Maria werd hij ontleend aan Maria de los dolores: ‘Maria der smarten.’ Op deze dag valt de Dia de los Dolores, de dag der (zeven) smarten (van Maria) Oorspronkelijk werden de kinderen die op deze dag geboren waren Dolores genoemd, later kwam de naam in algemeen gebruik.

Zie 14 september.

 

 

Uit stnickporticons.com

15 september, H. Melita (Melissa, Mela, Melitina van Marcianopolis): Melita is in het Grieks hetzelfde als ‘honigbijլ’ vgl. Malta, uit Melita: ‘land van honing.’ Of uit Phoenisch melita: Toevluchtsoord’. Het is ook een heiligennaam.

Melita is rond de 2de eeuw geboren te Bulgarije. Ze was een martelares onder keizer Antonius Pius 138-161 in Preslav, Bulgarije of Thracië. Nadat ze gefolterd was werd ze onthoofd. Haar gebeente rust op het Griekse eiland Lemnos. Naar de legende liet ze door gebed afgodsbeelden instorten. Ze wordt afgebeeld met ingestorte godenbeelden of tempels, met zwaard.

 

 

 

 

 

Uit oshawafranciscans.blogspot.com

15 september, H. Roland (Orlando (van Salsomaggiore) van Medici: Germaans rod: ‘roem,’ land: ‘dapper.’ Bekend door het middeleeuwse Roelandslied.

Hij is geboren te Florence en waarschijnlijk uit het adellijke geslacht van de Medici. Hij leefde als kluizenaar in de bossen van Salsomaggiore bij Parma waar hij 25 jaar zwijgend en in strengste boetvaardigheid en meditatie leefde. Hij is gestorven op 15 september 1386 te Bargone. Op zijn graf zouden talrijke wonderen gebeurd zijn. patroon tegen hoofdpijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit solzemli,wordpress.com

15 september, H. Nicodemus: Grieks nike: ‘overwinning,’ medomai: ‘ik overleg,’ dus ongeveer, overwinnend door overleg. Oude Griekse naam, ook van verschillende koningen van Bithyni in Klein-Azië.

Nicodemus was een legendarische martelaar uit de eerste christentijd te Rome.

Op het levendige en karakteristieke Piazza San Martino staat het belangrijkste gebouw van het middeleeuwse Lucca: de indrukwekkende domkerk. De groen en wit marmeren voorgevel in Pisaanse stijl met allegorische vogels en andere dieren is werk van Guido da Como. In het portaal zijn de prachtige relifs van de 12 maanden van het jaar te bewonderen. Niet te missen in het gotische interieur is de Volto Santo, n van de meest vereerde relieken van Europa. Op 14 september wordt het beeld feestelijk aangekleed en gekroond de stad rondgedragen. De legende vertelt dat het lichaam gebeeldhouwd werd door een ooggetuige van de kruisdood, de heilige Nicodemus en het hoofd door een Engel. De gelijkenis met Jezus zou treffend zijn. Verder weten wij dat het beeld uit Palestina naar Luni werd verscheept en vandaar, volgens Gods wil, op een kar naar Lucca gebracht door twee ongetemde stieren.

De Byzantijnse tijloos verzinnebeeldt zijn dag, Colchicum byzantium., vier Rudbeckiaՠs de blinkende R. fulgida, de purperen R. purpurea, de gevingerde R. digitata, de smalbladige R. angustifolia, vier asters, Aster radula, A. mutabilis, A. floribundus en A. speciosus.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/