17 februari.

Heiligen van de dag. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/heiligen/17 februari.htm

 

uit www.bbc.co.uk

Klik hier voor inleiding heiligen met relikwieën, biecht, aflaat, chrisma, era of tijdsbepaling, weerspreuken, bloemen.

 

1 februari H. Lurah: naar de Ierse heilige Lura of Lurach van Maghera; dochter van de zee, kind van het licht, blijkbaar een dichter wegens zijn bijnaam ‘van de gedichten.’

St. Lurach, patroon van Maghera was een Romeinse afstammeling en vestigde zich in midden Ulster en het begin van de Christelijke periode. Hij stichtte zijn klooster in de 6de eeuw waardoor de nederzetting Maghera zich ontwikkelde. Zijn hoofdsteen heeft een ingelegd kruis.

In Headstones is een kerk wat eerste een kathedraal was voordat die naar Derry verplaatst werd. Die kathedraal was er van het midden van de 12de eeuw. Er wordt geloofd dat er een kerk gesticht was in de 6de eeuw door de heilige Lurach.

Uit www.heiligenlexicon.de

17 februari, H. Mangoldus: Germaans man-gold, oud-Saksisch manegolt, het eerste lid betekent ‘menig,’ het tweede wald: ‘heersen,’ dus de betekenis is ongeveer, de heerser over velen. 

Mangoldus was abt van het in 1094 gestichte klooster St. George in het Zwarte Woud, Isny. Hij werd door een van zijn monniken vermoord rond 1150.

 

De feestdag van Constancia en Simeon, bisschop, valt ook op deze dag. Zie 18 februari.

De bloem van de dag is Crocus susianus of Crocus biflorus.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/