18 december.

Heiligen van de dag. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/heiligen/18 december.htm

 

Uit www.g-geschiedenis.eu

Klik hier voor inleiding heiligen met relikwieën, biecht, aflaat, chrisma, era of tijdsbepaling, weerspreuken, bloemen.

 

18 december, H. Winnebaldus van Heidenheim,  (Winnibaldus, Wunnebaldus, Wunibaldus, Winebald, Winnibald, Wunebald, Wineboud, Winibald, Wynbald): Germaans win: ‘vriend,’ bald: ‘boud of stoutmoedig.’ 

Hij was de zoon van de H. Richard de koning en broer van St. Willibald van Eichstatt en St. Walburga, geboren te Wessex rond 701. Tijdens een pelgrimsreis met zijn vader en broer naar het Heilige Land werd hij ziek en bleef 7 jaar te Rome om te herstellen en te studeren voordat hij terugkeerde naar Engeland. Werd missionaris naar Germani op verzoek van zijn oom St. Bonifatius en kwam aan te Thüringen, Beieren en Mainz. Met zijn broer stichtte hij een dubbel klooster te Heidenheim waarvan zijn zuster de eerste abdis werd en hij abt waar hij op 18 december 761 overleed.

Hij wordt afgebeeld als abt in donker habijt met soms een kroon aan zijn voeten omdat hij afstand deed van wereldlijke macht of vanwege zijn afkomst. Patroonheilige van bouwvakkers, de bouw van het klooster, en verloofden.

Uit www.flickr.com

18 december, H. Flannan van Killaloe.

Hij is in de 7de eeuw geboren te Thomond, Ierland als zoon van een Iers hoofd, Turdough. Intellectuele en geestelijke leerling van de monnik St. Molua. Ondanks tegenstand van zijn familie werd hij een monnik en missionaris door Ierland, Schotland en de Hybriden. Eerste bisschop van of Killaloe en gewijd door paus Johannes IV. Reciteerde de gehele Psalm dagelijks. Zijn preken waren zo overtuigend dat zijn eigen vader zijn tegenstand opgaf en monnik werd.

 

 

 

 

 

 

 

Uit thecatholicgirls.blogspot.com

18 december, H. Samthann van Clonbroney.

Ierse, ze vluchtte voor een voor haar geregeld huwelijk en werd non. Geestelijke leerling van St. Cognat te Ernaide. Stichtte Clonbroney (Cluain-Bronach) abdij in County Longford, een huis dat grote donaties kreeg van diegene die bang waren om hun leven te verliezen. Haar cultus werd gepromoot door St. Virgilius van Salzburg. Ze is in 739 een natuurlijke dood gestorven.

Zijn feestdagbloem is een cipres, nu Callitris rhomboidea.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/