Haemanthus
Over Haemanthus
Bloedbloem, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
mUit en.wikipedia.org
Een amaryllisgeslacht dat met 22 soorten in tropisch Afrika voorkomt.
De bloemen zijn opvallend en vaak talrijk. Ze staan in balachtige hoofden in de kleuren rood en wit op stevige stengels.
Het blad is gewoonlijk groot en overvloedig, 1 tot 6 bladen, van breed, leerachtig tot smal, gekreukeld of succulent.
Net als de meeste bollen uit de Kaap zijn het zomer- en herfstbloeiers, of, wanneer ze binnen geplant worden, bloeien ze in het voorjaar of zomer.
Amaryllidaceae. Amaryllisfamilie, Amaryllis klasse.
=Haemanthus amarylloides Jacq. (Amaryllis-achtig) Kegelvormige bloemen van licht tot donker roze van mei tot oktober.
De 2 eenjarige bladeren zijn lijnvormig tot breed elliptisch die opgaand zijn of plat op de grond liggen.
Komt uit Z. Afrika en werd voor het eerst beschreven in 1804 door Nikolaus Joseph von Jacquin van planten gezonden naar Schnbrunn Palace tuinen door de verzamelaars Boos and Scholl. Franz Boos was een Oostenrijkse botanist die met Franz Bredemeyer het team vormde van tuin van Joseph II. Boos en zijn assistent Georg Scholl verzamelden in de Kaap planten voor de keizerlijke tuin. Ze werden naar Wenen gebracht door Nicolas Thomas Baudin. Het behoort tot de amaryllisfamilie en de tweede naam geeft aan de Jacquin voelde dat het op een amaryllis lijkt.
Wordt gevonden op 600m hoogte tussen Springbok en Grootvlei in Namaqualand langs de Bokkeveld Mountains naar Gifberg bij Vanrhynsdorp.
Subspecie polyanthus, subspecie toximantanus.
7. Uit J. Jacquin.
=Haemanthus albiflos, Jacq. (witbloemig) Deze behoudt het hele jaar door zijn naar twee zijden gerichte en zacht behaarde, vlezige bladeren van 15-20cm lang en 7-10cm breed. Elk voorjaar komen ertussen de oude bladeren weer een paar nieuwe bladeren, dan drogen de oude op.
Korte bloemstengel van 20cm lang.
Dit is de eigenlijke poederkwast met vele opeenstaande witte bloemen waarbij de 2cm lange meeldraden boven de meeldraden uitsteken, is ook het minst moeilijk te kweken. De bloei valt in augustus. Bloemhoofdjes is 5cm in doorsnede en is omgeven door 8-10 schutbladachtige kroonbladeren
Bol vormt bijbollen.
Bij opnieuw oppotten is het mogelijk dat het zijn bladeren verliest. Later komen er weer nieuwe.
De vrijwel succulente, witbloeiende is het beste geschikt als kamerplant. Is beschreven in 1791. Uit Z. Afrika.
Naam.
Verfkwast, poederkwast of olifantenoor. Elefantenohr.
9. Uit D. Ehret.
Haemanthus coccineus, L. (scharlakenrood) Na de bloei verschijnen de twee forse en meer dan 60cm en 15cm brede bladeren die bijna plat op de grond liggen.
De rode bloemen staan op een dikke en korte stengel waarbij de gele helmknoppen boven de bloemen uitsteken in augustus.
Bol vormt geen bijbollen
Kan in een kuip of in een pot geplant worden.
Is beschreven in 1629.
Red cape tulip.
Naam, etymologie.
Haemanthus komt van Grieks haima: bloed, en anthos: een bloem, naar de kleur van sommige soorten, het is de Engelse blood flower, blood lily of paintbrush lily.
Planten.
Na het afsterven van de zeer grote bladeren moeten de bollen in warmte afrijpen. De plant kan jarenlang blijven staan in dezelfde pot door alleen de bovenste grond elk jaar wat te verversen.
Vermeerderen door de bijbolletjes weg te nemen en die apart op te potten.
De mooi ronde bollen zijn vrij groot. Bij deze soort loopt de spruit beter uit als de bol in de volle grond staat. Maar als de 20cm pot goed doorgegroeid is en de bollen goed gewend zijn dan komen er 3, ja zelfs 6 en 8 bloemstelen. Deze plant moet je bij 8-10 graden goed droog overwinteren laten. Haal in het voorjaar ook de bijbollen eraf, die plant je apart op.
In maart draagt het stengels met grote rode bessen. Hieraan kan je in april/mei een bijzonderheid opmerken die je alleen bij vruchten van de mangroven ziet. De zaden kiemen in de rode bessen en de tot 2cm lange, kegelvormige witte wortels steken door de besschaal. Hierna kan je ze planten en 3-4 jaar later bloeit elke bes, dat is elke zaadkorrel. Verpotten om de 4-6 jaar, goed mest en water geven als ze groeien.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/