De hoofsche pasteybacker
Over De hoofsche pasteybacker
In De verstandige huyshouder, de hoffelijke pasteibakker, waarin beschreven wordt hoe men pasteien, taarten, suikerwafels. Makarons, fijne korsten, room, hammen, van kapoenen en andere dieren te maken, vissen te bereiden. 1669
De hoffelijke pasteibakker.
|
[177]
1 Om bruyne pasteykorst te maecken. |
[177]
1. Om bruine pasteikorst te maken. |
|
2 Om witte korst te maecken. |
2. Om witte korst te maken. |
|
3 Om witte fijne pasteykorst te maecken. |
3. Om witte fijne pasteikorst te maken. |
|
4 Om een suyker pasteykorst te maecken. |
4. Om een suiker pasteikorst te maken. |
|
5 Om koleur aen de pasteykorst te geven. |
5. Om kleur aan de pasteikorst te geven. |
|
6 Om pasteybackers saen te maecken. |
6. Om pasteibakkers room te maken. |
|
7 Om andere saen, die beter is, te maecken. |
7. Om andere room, die beter is, te maken. |
|
8 Om een ham in pastey te setten. |
8. Om een ham in pastei te zetten. |
|
9 Om een ham op een andere wijse in een korst te setten. |
9. Om een ham op een andere wijze in een korst te zetten. |
|
10 Om een ham op noch een andere wyse in een korst te setten. |
10. Om een ham op noch een andere wijze in een korst te zetten. |
|
11 Om een warme vleesch-pastey toe te stellen. |
11. Om een warme vleespastei te bereiden. |
|
12 Om een pastey van een kalfsborst, van een kapoen, van duyvven, en van klein gebeente te maecken |
12. Om een pastei van een kalfsborst, van een kapoen, van duiven en van klein gebeente te maken. |
|
13 Om een pastey met soete saus te maecken. |
13. Om een pastei met zoete saus te maken. |
|
14 Om een pastey van gehackt vleesch te maecken. |
14. Om een pastei van gehakt vlees te maken. |
|
15 Om een ander pastey van gehackt vleesch te maecken. |
15. Om een andere pastei van gehakt vlees te maken. |
|
16 Om een tourte van gehackt vleesch te maecken. |
16. Om een taart van gehakt vlees te maken. |
|
17 Om een Engelsche pastey te maecken. |
17. Om een Engelse pastei te maken. |
|
18 Om een Switsersche pastey te maecken. |
18. Om een Zwitserse pastei te maken. |
|
19 Om een Italiaensche pastey te maecken. |
19. Om een Italiaanse pastei te maken. |
|
20 Om kleyne Spaensche pasteyen te maecken. |
20. Om kleine Spaanse pasteien te maken. |
|
21 Om princesse pasteitjes te maecken. |
21. Om prinsessen pasteitjes te maken. |
|
22 Om een karper, of ander visch in een korst te legghen, en kout tեten. |
22. Om een karper of andere vis in een korst te leggen en koud te eten. |
|
23 Om een visch-pastey te maecken, die gedeckt of ongedeckt is, en warm geten moet worden. |
23. Om een vispastei te maken die bedekt of onbedekt is en warm gegeten moet worden. |
|
24 Om visch sonder been, en gehackt sijnde in pastey te setten. |
24. Om gehakte vis zonder graten in pastei te zetten. |
|
25 Middel om de beenen uyt de visch te neemen, en de visch te bereyden en te hacken, om hem in pastey te setten. |
25. Middel om de graten uit de vis te nemen en de vis te bereiden en te hakken om het in pastei te zetten. |
|
26 Om een tourte van pasteybackers saen te maecken. |
26. Om een taart van pasteibakkers room te maken. |
|
27 Om tourt van osse mergh te maecken. |
27. Om taart van ossenmerg te maken. |
|
28 Om een specktourte te maecken. |
28. Om een spektaart te maken. |
|
29 Om een eyertourt te maecken. |
29. Om een eiertaart te maken. |
|
30 Om een appeltourt te maecken. |
30. Om een appeltaart te maken. |
|
31 Om taerten te maecken. |
31. Om taarten te maken. |
|
32 Om een amandeltaert te maecken. |
32. Om een amandeltaart te maken. |
|
33 Om suyckerwaeffelen te backen. |
33. Om suikerwafels te bakken. |
|
34 Om marssepeyn te maecken. |
34. Om marsepein te maken. |
|
35 Om makaronnen te maken EYNDE |
35. Om makarons te maken EINDE. |
p. 177-192 (fol. Z-A) Amsterdam 1669.
Signatuur Universiteitsbibliotheel Amsterdam OTM: 0 93-54 (2)
Uit; http://www.kookhistorie.nl/
Zie verder:
Zie verder: https://Volkoomen.nl