Milieubeleid werkt tegenover gesteld

Over Milieubeleid werkt tegenover gesteld

Politiek, we denken alles te weten en vooral de ‘groenen’, maar we weten nog zo weinig en dat verandert nog elke dag.

Inleiding.

Ja, dat lijkt vreemd dat het milieubeleid tegenovergesteld werkt. We hebben toch veel bereikt. Er zijn knappe koppen en organisaties aan het werk die alleen een schoon milieu voor ogen hebben. Men denkt alles te weten, maar we weten nog zo weinig.

Maar kijk eens naar de veenlanden, die staan vol bruine biezen en er leeft geen dier meer. We zijn er zo van overtuigd dat ze het goed doen dat we ze blindelings volgen.

Eerst de veenlanden.

Die staan vol bruine biezen omdat ze geen mest meer krijgen of heel weinig. Vanouds plachten de boeren die weiden goed te bemesten en je zag je verder je van de boerderij kwamen hoe meer biezen er kwamen, dat was voortdurend onderhoud.

Dat is geheel losgelaten en daardoor ontstaan de biezen velden. In die velden kan een vos zich gemakkelijk verschuilen. Die neemt alles weg wat er leeft aan land- en watervogels. Als je er dan iemand naar vraagt zegt die; de natuur herstelt zichzelf. Ja, dat is gemakkelijk. Als er niets meer te eten is verdwijnt de vos. De vos komt dan terug als de natuur zichzelf hersteld heeft en dan gaat het weer precies zo. De boer en huisman moet zijn dieren in een omheinde tuin bewaren anders is hij ze kwijt. Dat is toch tegen de natuur? Maar tegen natuurorganisaties ga je niet protesteren, die weten het. Tegen de boer kan je dat wel doen, die is maar alleen.

Beleid.

En jaar geleden zag ik en programma op de televisie dat er zo weinig insecten, vlinders e.d. waren. Natuurlijk was het de schuld van de boer. Die gebruikt te veel eenzijdige gewassen. Maar dat deden ze voor 2000 toch ook al?

Maar daar mis ik toch iets.

Sinds 1990 zijn we gestopt met DDT en gechloreerde koolwaterstoffen te gebruiken. Er zijn nu onbespoten kanten aan de randen en veel minder schadelijke stoffen. We gebruiken sinds die tijd geen fosfaten meer. We zijn gestopt met lood in de benzine te gebruiken, letten meer op vervuiling e.d. kortom, er zou een boost aan leven moeten ontstaan. Er wordt wel gewezen op de chemische verontreiniging van het drinkwater. Dat is toch gemakkelijk uit te zoeken waar of van wie het komt? Of komt het nog uit oude vervuilde gronden?

Gisteren keek ik in de gracht in het water en kon tot op de bodem kijken, zo zuiver was het. Geweldig, het leek wel gewoon drinkwater. Daar zal iedereen om staan te juichen.

Conclusie.

Maar als je goed nadenkt, wat leeft er in gewoon drinkwater. Vrijwel niets!!

Dus zijn we te ver doorgeschoten. Al eeuwen gooien we van alles in het water en indirect komt dat terug. De wateren en oevers worden bemest met drek en andere stoffen en daarvan leven de insecten, vogels, mensen en andere dieren. Dat is verdwenen.

Niet dat we zouden moeten denken om alles maar weer in het water te gooien, maar een ander beleid en denkwijze zou wenselijk zijn. Insecten, vogels en vlinders verdwijnen. Wat gaan we toch, we gaan nog eer door op de ingestelde weg. Geen mens vraagt zich af, gaat dit dan wel goed? Nee, we gaan gewoon door.

Nico Koomen.

Zie verder:: http://www.volkoomen.nl/