Apophylliet
Over Apophylliet
Visogensteen, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Apophylliet, Apofylliet, ichthyophthalm of visogensteen, Duits Fischaugenstein, Albin. Het wordt vanwege zijn parelmoerglans en zijn bijzondere lichtinval op de basis van zijn kristal Fischaugenstein genoemd.
Het is een mineraal uit de silikatengroep, zeolithgroep. Het bestaat uit kiezelzure kalk met fluorkalium, 4(H2CaSi2O6+aq)+KFl [4(H2CaSi2O6+aq)+KFl] en bevindt zich in de holle ruimtes van mandelstenen bij Aussig in Fassathal, op Ijsland, Faroer, O. Indie, ertsgangen bij Andreasberg, Koningsberg, Freiburg, etc. Kristalliseert in zuilen of tafelvormig druppels of schaalvormige agregaten verbonden kristallen. Vanwege de paarlmoerglans op splijtgedeelte bestaat uit waterachtige kiezelzure kalk met kali en wat fluor. Het is kleurloos, wit en zelden rozenrood, aan de kanten doorschijnend, glasglanzend, hardheid 4.5-5, s.g 2.4. beschermen tegen stoten en wassen met lauwwarm water en zeep. Het wordt als sier in hangers gebruikt of als ruwe steen aangeboden.
Maerlant: ‘Icitos, dat is een steen, zegt Isidorus voor een, geel en naar saffraan gedaan. Een deel helder licht, zonder waan, die hem zacht laat wrijven. Is het dat men er mee een kleedje gaat wrijven kan men er geen vuur uit winnen, maar het gloeit als van binnen met een vlam, soms lijkt het aluin. Toverij in het algemeen verdrijft het met zijn kracht.
Een ander is er die men luttel acht en is als een witte kiezel gevormd. Die verdrijft, zo men verstaat, de zweer die karbonkel heet en verdrijft direct zijn hitte. Zieke ogen en de tranen haalt hij weg van grote blaam. Gepoederd, als men weten doet, is hij tegen tongen goed’.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl