Malachiet

Over Malachiet

Molochiet, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit; http://kristallen-edelstenen.massagesbelgie.be/images/Malachiet3.jpg

Naam, etymologie.

Malachiet, Duits Malachit, Frans malachite, oud Frans melochite, van het Griekse malache of diepgroen, (groen kaasjeskruid of Malva), vanwege de heldergroene kleur van deze plant, van het latere Latijnse molochites waar Plinius eerst een doorzichtige, donkergroene steen, als de smaragd, en later een purperkleurige onder verstond, Grieks molochites; Malva. Door de Grieken werd malachiet als smaragdos aangegeven. Of van malakos; week of zacht,

Het is een waterhoudend koolzuurzout, een kopercarbonaat, Cu2CO3(OH)2. , van koper dat prachtig groen van kleur is, van licht tot donkergroen. Omdat malachiet laagsgewijs opgebouwd is wisselen de lichte en donker gekleurde elkaar in de meest grillige lijnen af. Zeer mooi van tekening zijn die welke in doorsnede dezelfde tekening bezitten als de vestingsagaat. De pijpvormige stukken hebben een structuur die op de doorsnede van een boom lijkt. Die laatste heeft vaak in het midden van de pijpvorm een fijn vezelige structuur die bij polijsten een fraaie zijdeachtige glans geeft. Het komt voor als verweringsproduct op kopererts en vaak knolvormig die net als agaat gevormd zijn in grillig verlopende lagen die afwisselen in tinten groen. In gepolijste toestand geven die afwisselende lichte en donkere vlakken een sierlijk beeld, een decoratiesteen. De hardheid is laag, 3.5- 4, S. G.3.4-4. Het wordt in de natuur veelal samen gevonden met het verwante azuriet (Cu3(CO3)2(OH)2). Wordt gevonden in de Oeral, met name de groeve van Gumeschewsk waar stukken van 150kg voorkomen. Het grootste stuk dat er aangetroffen is was een grote plaats met viervormige oppervlakte die 1500kg woog. De belangrijkste en historisch meest bekende voorkomens liggen in Afrika. Hier wordt malachiet al sinds de oudheid gewonnen in de Copperbelt (kopergordel). De malachietzone strekt zich uit van de provincie Katanga (Congo-Kinshasa) tot in Zambia. Deze malachieten worden beschouwd als de mooiste en beste ter wereld. Verder in Afrika, Z. Afrika, op het schiereiland Sinaï zijn er kopermijnen waaruit de oude Egyptenaren al hun malachiet haalden.

Historie.

Theophrastus vermeldt een steen chrysokolla, waarmee waarschijnlijk malachiet bedoeld is, zie lapis lazuli. Uit malachiet en azuriet kan gemakkelijk koper worden gesmolten zodat deze mineralen al wel in de bronstijd gesmolten zijn geweest, zo ook op de berg Sinaï waar de Egyptenaren hun kopermijnen hadden. Malachiet wordt vanouds gebruikt tot sier- en zegelsteen. De oude Arabieren noemende het dahnag en gebruikten het als tegengif en als middel tegen ontstekingen. In de middeleeuwen moest malachiet kinderen tegen toverij en hekserij te beschermen. In de 16de eeuw werd het in Midden-Europa gebruikt om de groei van kinderen te bevorderen en om pijn te stillen.

Vrouwen en maagden droegen bij voorkeur groene (malachiet) stenen in de ring of aan een ketting om het tanden krijgen van kinderen te vergemakkelijken of om geluk met het kind te hebben. Mogelijk is dit nog een naklank van een vroegere, groene steen, (nefriet?)

Later was het bekend als siersteen, vazen.

Gebruik.

In de Oeral worden er stukken van 50-1500kg gevonden die dikwijls tot tafelbladen, vazen en andere kunstvoorwerpen verwerkt worden. In de kunstverzamelingen van vorstelijke families treft men grote platen van gepolijst malachiet aan die als tafelblad dienst doen. Ze zijn geschenken geweest van opvolgende Russische Tsaren, want alleen in dat land zijn klompen malachiet gevonden en stonden steeds ter beschikking van de Tsaar. In 1850 werd bij Mednoroedjansk een blok gevonden van rond 6m lang die 50 ton zwaar was. In de H. Sophia zie je een wandbekleding van malachiet. Ook worden er cameeën van gesneden, terwijl het tot de grondstoffen behoort van het Florentijnse mozaïekwerk. Het verpulverde mineraal werd gebruikt als schmink en als kleurstof voor verf. Cabochons, kleine tot grote gesneden stenen, siervoorwerpen, muurbekledingen, facetgeslepen stenen zijn zeldzaam en niet groter dan 2 karaat. Het wordt vaak tot sieraden geslepen en gepolijst, maar die worden door hun matige hardheid vlug dof. Soms wordt malachiet ook gebruikt voor de vervaardiging van grote groene voorwerpen, zoals in de grote groene zaal van het Hermitagemuseum in Sint-Petersburg. De voet van de FIFA World Cup (trofee) bestaat uit malachiet.

Uit; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.

Van malachiet of molochiet.

De Malachiet is een half transparante edelsteen met een opvallende groene kleur, vergelijkbaar met het kruid Malva. De Duitsers zeggen dat deze imiteeert een saffier in een verdund of helder groen waarvan sommigen beweren dat het een soort turkoois is. Bacc.de nat. gem. c. 29. Deze edelsteen, zegt Boetius, is versierd met witte aderen, vermengd met een luchtkleur en soms gespikkeld met zwart.

Van zijn namen.
In het Grieks wordt het Malva genoemd, in het Latijns Molochieten en Malachites.

De plaatsen waar het wordt gevonden.

Het is meegebracht uit Arabië. In een toren van een tempel bij de poort van Tanger zijn malachieten van een goede grootte te zien: het wordt ook gevonden in Cyprus en in Duitsland, voornamelijk bij Misnia en de provincie Tirol. Soms in de grootheid van de palm van een mannenhand en soms zo groot en groot als dat er kopjes van gemaakt kunnen worden.

Zijn krachten.

Het zegevierde door een bijzondere kracht tegen alle gevaren en zwakheden waaraan zuigelingen onderhevig zijn en het behoedt hen voor ijdele angsten en voegt kracht aan hen toe, aldus Plinius l.35. c.8 en Solinus in Polyhistor. c. 36 en Baccus als nat. Gem ,c. 29. Crato zegt dat deze steen een uitstekend vermogen heeft om de maag te versterken. Er wordt gezegd dat het kinderen behoedt voor gevaarlijk en schadelijk toeval en hen geneest van hun bekende ziekte, namelijk stuiptrekkingen. Bijgelovige personen graveren er inderdaad de afbeelding van de zon in om hen te behoeden voor bezweringen en boze geesten en giftige wezens. Amsel. Boetius. c. de Moloch.

Er wordt gezegd dat het de hartziekte en de koliek geneest, het kan dit teweegbrengen door zijn zuiveringsvermogen: zo zegt Boetius, dat als het wordt ingenomen in het gewicht van zes korrels, het zuivert als Antimoon.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/