Speksteen

Over Speksteen

Zeepsteen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit;http://www.e-design-creatief.nl/Speksteen.jpg

Naam, etymologie.

Speksteen, zeepsteen of saponiet; zeepsteen, omdat het zo glad is en op spek lijkt en voelt, Duits Seifenstein, Speckstein, Engelse soapstone, la pierra a savon en pierre ollaire in Frans. Steatiet is de soortnaam, Latijn steatitis, Grieks staetites, stear; gestold vet, heet steatite in Engels, marbre de carrare in Frans, ook pierre ollaire en combarbalite voor speciale kleuren, in Italiaans gorara stone voor Indiaas speksteen, palewa soapstone is gekleurd en daarna ingekraste zeepsteen.

Speksteen (steatiet) is iets harder dan talksteen, het is een vorm van talk. Deze massa’s zijn in de regel nier- of knolvormig, wit met rode, groene of gele tinten, slechts op de streek glinsterend en doorschijnend aan de kanten. Ze zijn vettig op het gevoel maar kleven niet aan de tong. Na het gloeien kan men er glas mee krassen, doet dat dienst als vuurvast materiaal in kachels en branders, ook isolatoren. In China komt het veel voor en werd gebruikt om er beelden van te snijden.

Speksteen wordt gewonnen in speksteen groeven, daar worden met grote machines de stenen uit de bergen gezaagd om vervolgens getransporteerd te worden naar alle delen van de wereld. Speksteen is dus een 100% natuurlijk materiaal. Het wordt gevonden bij Gopfersgrun in het Fichtelgebergte, bij Briancon en Massachusetts, ook komt het veel voor in de staat New York.

Het wordt verwerkt tot pijpenkoppen, stoppen en dergelijke. Een variëteit wordt gebruikt om vlekken uit laken te halen en als polijstmiddel voor gipsbeelden, spiegels en dergelijke Men kan er zelfs mee schrijven op laken, zijde, glas etc.

Van geheel andere aard is het Chinese speksteen of beeldsteen (agalmatoliet) dat is een aluminiumsilicaat waarvan men van het zachte, zeer fraaie gesteente in China allerlei beeldjes, vazen, kommen, dozen, beeldjes en pagoden maakt.

Speksteen is in Nederland verkrijgbaar in 3 soorten, van zacht naar hard.

Uit www.thebases.nl
Braziliaans speksteen: de zachtste soort speksteen, daardoor ook gelijk de meest kwetsbare soort. Erg mooi van kleur en met hele mooie nerven in de steen. Heel gemakkelijk te bewerken, maar als kant en klaar beeld ook extra kwetsbaar. Gebruik deze soort steen dus niet voor gebruiksvoorwerpen, want er zitten heel snel diepe krassen op. Voor beelden van deze steensoort moet je er goed op letten dat je geen smalle stukken in je beeld hebt, door de druk van het vijlen en schuren breekt het gemakkelijk af. Prima geschikt voor een stevig massief beeld als rechts boven op de pagina’s van deze site.

Uit www.ateliersdesteengroeve.nl

Chinees speksteen: de meest gebruikelijke soort, kan je indelen op kleur, hoe donkerder de steen, hoe harder. Wit en lichtroze zijn dus het zachtst, daarna komen groen en bruin, en de hardste steen is zwart chinees speksteen.

De hardste soort speksteen is Indiaas speksteen, in prachtige tinten verkrijgbaar. Minder gangbare steen, omdat hij maar door enkele bedrijven in Nederland geïmporteerd wordt.

Boetius. Steatiet, zeepsteen of speksteen, lijkt op de eerste drie, Melitiet, Thyete en Galactiet, waarvan de substantie zachter is en omdat het erop lijkt, vandaar de naam. Deze harde steen is bruin van kleur, maar als hij met hout wordt ingewreven, laat hij witte lijnen achter. Naar dit soort steen kan verwezen worden naar de aarde van Germaanse zeep Fulberde of seiferde als deze harder is en op steen lijkt.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/