Vitriool
Over Vitriool
IJzersulfaat, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Uit nl.123.com
Naam, etymologie.
Vitriool, Duits en Engels Vitriol, Frans vitriol, middeleeuws Latijnse vitriolum; klein glas, vitreolus; gemaakt van glas, van Latijn vitrum; glas, naar de glasachtige glans, oude benaming voor geconcentreerd zwavelzuur.
Vitriool is een oude naam voor verschillende chemische producten zoals sterk zwavelzuur dat bekend was als vitrioololie. Zwavelzuur, H2SO4, is een sterk zuur dat bij kamertemperatuur een kleurloze, licht stroperige vloeistof is (‘vitrioololie’). Het is in alle verhoudingen met water mengbaar. Zouten van dit zuur heten sulfaten. Zwavelzuur is niet alleen een sterk zuur, het is ook een sterke oxidator en een hygroscopisch (water onttrekkend) middel. Zwavelzuur is een van de belangrijkste universeel toegepaste grondstoffen in de chemische industrie: in 1997 werd meer dan 130 miljoen ton geproduceerd. De gebruiksgebieden zijn dan ook veelzijdig: zuiveren van ertsen, productie van sulfaten, andere zuren (onder andere fosforzuur), Acetonperoxide, als katalysator, droogmiddel, ontstopper, als elektrolyt in loodaccu’s voor auto’s. Draag beschermende kleding en gezicht bescherming. Er is vaak een nevel van kleine zwavelzuurdruppeltjes die vrijkomt bij het werken met het geconcentreerde zuur. Deze vreten kleding en de huid aan door er water aan te onttrekken en de textielvezels en huid te oxideren.
Kopersulfaat was blauwe vitriool of koper vitriool, CuSO4.5 H2O.
Kopersulfaat wordt gebruikt om hout te conserveren, bij plantenziektes in de vroeger veel gebruikte Bordeauxse of bordelese pap, (een oplossing van 2 gewichtsdelen koper(II)sulfaat, 1 deel kalk in 100 delen water), in de katoendrukkerij en ververij. In de geneeskunde gebruikte men het als ontsmettingsmiddel en als bloedstelpend middel en te etsen.
Het ijzersulfaat was groene vitriool.
IJzersulfaat vormt FeSO4. 7 H2O dat ijzervitriool wordt genoemd en lichtgroene kristallen vormt. Aan de vochtige lucht blootgesteld, bedekken deze kristallen zich met een bruin laagje ijzer(III)sulfaat. IJzervitriool wordt aangewend bij de bereiding van inkt, in ververijen, in de landbouw en dergelijke
Herbarius in Dyetsche: ‘Dragagantum of vitrolum of koperrood is allemaal hetzelfde, het is van een soort mijn van de aarde. Het heeft de kracht om te verbranden en te benauwen. Circa Instans zegt dat het heet en droog is in de vierde graad, het heeft de kracht om te verteren, te ontsluiten, op te lossen en te breken.
Als je van koperroot een half drachme met honingazijn drinkt verdrijft het de wormen.
Als je drachme koperroot drinkt zal je het letsel dat van de cantharel komt er uit spuwen.
Het poeder van koperroot in de neus gedaan stopt het bloeden van de neus en zuivert de zweren van de neus.
Het poeder van koperroot doodt de wormen in de oren, volgens Pandecta’.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/