Limoniet
Over Limoniet
Goethiet, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Uit igweb.vub.ac.be
Naam, etymologie.
Limoniet was vroeger in vele namen bekend, meestal naar de kleur. De naam komt van Limus: slijk, in de betekenis van moeras, het is het moerasijzererts.
Limoniet is een term die gebruikt wordt voor gehydrateerde micro- of cryptokristalijne (heel fijne aggregaten van fijne kristallen) variëteit van goethiet. (FeOOH). Die laatste behoort tot orthorhombische kristalstelsel. Limoniet komt voor als secundair mineraal en vormt zicht door verwering van ijzer in gesteenten en mineralen. Sommige mineralogen beschouwen limoniet als een variëteit van goethiet en bespreken limoniet samen met goethiet. Maar Limoniet is de onvolkomen gekristalliseerde vorm van goethiet. Het werd gebruikt als ijzererts en nu alleen nog als kleurstof.
Goethiet werd in 1806 geïdentificeerd en is genoemd naar de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe die zich ook voor mineralogie interesseerde.
Het mineraal goethiet is een ijzer- en zuurstofhoudend hydroxide met de chemische formule Fe3+O.OH. Het is op de breuk schelpvormig of versplintert, hardheid 4-5.5 , al naar de vorm, S.G 3-4, meestal mat, glaskop en vaak met lakachtig glanzende zwarte korst van geel tot bruinzwart.
Het is een veel voorkomend ijzererts, dat over de hele wereld voorkomt door verwering van andere ijzerhoudende mineralen als magnetiet en pyriet. Na hematiet is het ’t belangrijkste ijzererts. Waarschijnlijk komt hier het eerste gesmolten ijzer van. Het ijzeroer en moerasertsen, in vennen en stil staande water, zijn afzettingen en komen veel voor. n Europa komt het onder meer voor in Elzas-Lotharingen (Frankrijk), Westfalen en Bohemen (Tsjechië). Het wordt ook gebruikt als kleipigment, als oker werd het gebruikt voor de gele en bruine tinten van de grotschilderingen zoals in de grotschilderingen van Lascaux in Frankrijk is goethiet als pigment aangetroffen. Limoniet, de onvolkomen gekristalliseerde variant van goethiet, is een bestanddeel van het gesteente umber. In 2004 werd het mineraal ook op de planeet Mars geïdentificeerd door de robot “Spirit” van de NASA. Dit zou erop wijzen dat er in het verleden water aanwezig was op Mars, want goethiet wordt enkel gevormd in aanwezigheid van water.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/