Aquamarijn

Over Aquamarijn

Santa Maria aquamarijn, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

mUit www.hetsteenenhuis.com

Naam, etymologie.

Aquamarijn, Engels aquamarine, Frans aigue-marine, de naam aquamarijn werd voor het eerst in Italië gebruikt, aqua marina; zeewater, die in kleur met het zeewater overeenkomt. Het is de handelsnaam van groene en blauwachtige verscheidenheden van beril die zich nog door glans of hardheid kenmerken en daardoor niet zo veel waard zijn. De legende zegt dat het de steen van een zeemeermin was en tot de liefde leidt en waarschuwt bij onrecht of overspel als de steen verkleurt.

In de oudheid werd deze steen al onder de kostbare gerekend al droeg hij geen naam om hem van de anderen te onderscheiden. Plinius schrijft over ‘een soort van beryllus’ die groenachtig van kleur is die de kleur van het zeewater heeft. In de Middeleeuwen werden beelden van Maria met aquamarijn versierd.

Deze steen komt in vrij grote aantallen voor, is dan ook minder duur dan de smaragd. Het wordt tezamen met anders gekleurde beril gevonden op pegmatiet gangen in het district Mina Novas in Brazilië, de Oeral en verder in Siberië, N. Amerika en dergelijke. Zijn waarde is bij zo’n algemene verspreiding niet groot. Maar de prijs stijgt evenredig aan het gewicht. Hardheid 7.5, s.g. 2.7.

Aquamarijn is veel goedkoper dan smaragd, ze wordt soms in grote brokken gevonden. In Maramba te Brazilië werd in 1910 een steen van 110.5 kg en 48 cm lang gevonden. Het bracht 25 0000 dollar op en leverde 500 000 karaat waarvan 200 000 karaat kleinere stenen werden gekloofd. Verder in Madagaskar, Brazilië en in de Oeral.

Aquamarijn komt wel in volkomen doorzichtige vormen voor die geen insluitsels hebben, wat wel het geval is bij smaragd. De kleur is hemelsblauw tot groenblauw, soms groenachtig geel van licht tot donker, ook bijna ongekleurde komen voor. Naar gelang van de oorsprong worden ze in oosterse en westerse aquamarijn onderscheiden. Het wordt meestal in briljant of trapvorm geslepen en tot verhoging van de kleur gevat op een donkere achtergrond of zilverfolie.

Uit www.akantiek.nl

Er is Santa Maria aquamarijn, een naam voor zeer goede aquamarijnen en is de naam van de gelijknamige mijn ‘Santa-Maria’- uit Ceará uit Brazilië.

Santa-Maria-Africana aquamarijn die uit Mozambique sinds 1991 op de markt komt.

Maxixe-aquamarijn aquamarijn is een donkerblauwe aquamarijn. De kleur verbleekt in daglicht uit. Oorspronkelijk komt het uit de Maxixe-mijn in Minas Gerais in Brazilië. Sinds de jaren zeventig wordt het geregeld aangeboden, maar is de door straling opgewekt en de kleur is niet kleurecht.

Aquamarijn schonk moed aan de drager, vandaar dat het gedragen werd door krijgslieden. Het zou ook zeeziekte tegengaan.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/