Nefriet

Over Nefriet

Bijlsteen, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

mUit www.tweedehands.nl

Naam, etymologie.

Nephryt of nefriet, Grieks nephros: nier, het werd als amulet tegen nierziektes gedragen, lapis nephriticus, en de Latijnse en Griekse versie is van de Spaanse piedra de ijada (de oorsprong van jade en jadeet ) Dienovereenkomstig werd ooit gedacht dat nefriet jade een remedie tegen nierstenen was. In Frans nefriet, Engels nephrite, Duits Nephryt, Beilstein en Nierenstein. De naam bijlsteen stamt van de vele bijlen en messen die men uit het prehistorische tijdperk opgegraven heeft die van deze steensoort gemaakt waren. Het is en van de soorten die ook jade wordt genoemd.

Behoort tot de hoornblendegroep. Het heeft de scheikundige samenstelling Ca2(Mg,Fe)5[(OH,F)(Si4O11)]2. Het is zeegroen tot groenachtig grijs, ook rood door een percentage ijzer en hoe hoger het percentage is hoe roder. De kleur is meestal gelijkmatig over deze steen verspreid terwijl er soms meer dan een kleur voorkomt die de steen een gevlekt, geaderd of gestreept voorkomen geeft, aan de kanten doorschijnend of mat, in gepolijste toestand vetglanzend, splinterig op de breuk en zo hard als veldspaat, moeilijk kapot te krijgen, hardheid5.5-6.5, S.G 2.97-3, gepolitoerd vetglanzend, wat vettig bij het voelen.

Nefriet heeft dan ook genezende krachten en vooral van nierziektes. Daarom werd het als amulet gebruikt. Dit is mogelijk naar de niervormige knollen waar het in gevonden wordt. Tegenwoordig worden nog in Klein Azi amuletten uit nefriet tegen nierenpijnen gedragen. Nefriet is sinds oudsher bekend, zoals door talrijke archeologische vondsten is aangetoond. Door zijn taaiheid is nefriet geschikt voor het vervaardigen van werktuigen. Later vervaardigde men er siervoorwerpen van. In Babylon werd nefriet bijzonder gewaardeerd, omdat men er magische krachten aan toeschreef. In China had nefriet grote mythologische betekenis. en gebruikte het bij religieuze ceremonin.. Volgens de Sumerirs was nefriet in staat onverwachte omstandigheden op het lossen. Men beweerde dat het nierkwalen en nierkolieken kan verhelpen. Al voor de komst van Columbus was het in Midden-Amerika zeer geliefd. Komt voor in Turkije, China, het hooggebergte van Kwen-Lun, bij Tasch-Khana en andere streken, N. Zeeland. Nefriet komt in de natuur meer voor dan jadeiet en soms vormt het grote blokken. In Rusland zijn stenen gevonden van meer dan 5 ton zwaar. In Birma is zelfs een nefrietblok gevonden van 30 ton. Historische belangrijke afzettingen bevinden zich in China, in de provincie Sinkiang, in het Kunlun-gebergte en in de omgeving van Kasjgar. In Taiwan en Jordani komen kattenoog nefrieten voor. In de Verenigde Staten komt nefriet voor in Brazili, Oregon, Utah, Wyoming en Alaska. In Nieuw-Zeeland zijn belangrijke afzettingen bekend. De Maori wonnen al nefriet voor de komst van de Europeanen en wel in Arakuara en aan het Wakapitu-meer. Deze stenen zijn doorschijnend en worden beschouwd als de mooiste nefrieten ter wereld. Kleinere voorkomens zijn aangetoond in Australi, Kazachstan, Polen, Duitsland, Zwitserland, Itali en Ierland.

Uit; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.

Van Lapis Nephriticus of de Nefriet-steen.

De Lapis Nephriticus is een harde semi-transparante edelsteen met een witgroene kleur. Boetius 131 .

Van zijn soorten.

Anselmus Boetius en anderen rekenen zowel de Heliotroop als deze steen tot de Jaspis; tussen dit en de Jaspis plaatst hij alleen dit verschil namelijk, dat dit des te harder is en niet zo precies gepolijst kan worden als dat ook moge zijn. Boetius zei dat hij een Lapis Nephriticus had als een kristal helder, met een kleine witte wolk die uitgroeide tot een van de groene. Soms groeien ze aan de Jaspis en Prassius, maar voor het grootste deel worden ze gevonden als wetstenen in de velden in zo grote brokken dat er kopjes mee kunnen worden gemaakt.

De plaatsen.

Ze zijn te vinden in Spanje en Nieuw-Spanje.

Van zijn aard en eigenschappen.

De Nefriet-steen is een steen van geen sierlijk aspect, & hoewel Boetius het hier tussen de half transparante edelstenen plaatst, achten andere juweliers en deskundige simplisten het niet van een dergelijke waarde. Het wordt de Nefriet-steen genoemd vanwege de kracht en het vermogen waarmee het (zoals auteurs zeggen) wordt begiftigd met alles tegen de pijn van de lendenen en om de steen en het niergruis te verdrijven; en dit doet het (zoals is gemeld) door het aan de arm of pols te dragen. Dit is wat de Indiërs ervan maken. Wie het zo gedragen heeft op zijn onderwerp, is door de kracht van een occulte eigenschap. Wecker zei dat een hem bekende edelman een uitstekende Nefriet-steen had die hij aan zijn arm droeg, door de kracht waarvan hij een zeer grote hoeveelheid niergruis leegmaakte, zo groot als dat hij vreesde dat hij schade zo lijden door zoծ grote verdrijving of het in zo korte tijd en om zo te vermijden het kwaad legde hij zijn Nefriet-steen weg en had daarna nooit meer last van zijn niergruis. Hij meldt eveneens dat de hertogin van Bejar, die drie keer in een zeer korte ruimte werd geplaagd door Nierstenen pijnen, voor zichzelf een armband van deze steen maakte en deze voortdurend droeg en vanaf het moment dat ze hem droeg, gedurende een periode van tien jaar en daarna, ze was niet gekweld of geplaagd door haar pijn. Weck. lib.1 de lap.pretios. idem dixit Nic. Monardus.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/