Bariet

Over Bariet

Zwaarspaat, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

blanc fix of permanentwit.

Uit; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Baryt_z_muskowitem_-pegmatyt_Maroko.jpg/275px-Baryt_z_m


Naam, etymologie.

Bariet zwaarspaat, barys: zwaar, werd zo genoemd in 1886 door de Zweedse chemicus Carl Wilhelm Scheele, de naam zwaarspaat is ouder. Spaat betekent een bladerig mineraal met zwaar, Duits Spat, Frans spath, Latijn spathum, het zou gemakkelijk in stukjes breken, zie spaan. Ook wordt het wel in fijne vorm blanc fixe of permanentwit genoemd.

Het mineraal bariet is een barium sulfaat met de formule BaSO4.Hardheid 3-3.5, is niet oplosbaar in water en een hoge weerstand tegen andere chemicaliën. Het is doorzichtig of doorschijnend, wit en in vele andere kleuren en rood door hematiet, dichte stukken worden wel zwart door koolstof.

Een schoenmaker te Bologna experimenteerde in 1604 met een mineraal dat in de buurt van de stad was gevonden en toen hij dat verhitte ontstond een fosforescerende substantie ofwel een lichtsteen, bekend als Bologna stenen. Het werd gebruikt voor witte verf, is hitte- en lichtbestendig en zorgt ervoor dat de verf een goede glans behoudt. Wordt gebruikt als standaard wit voor het ijken van de meter bij de kleurmeting gebruikt. Door het te vervalsen bij meel en suiker, door dit zware middel erbij te voegen, kregen de kopers minder echte waar van een betere kleur. Nog wordt het gebruikt om de spoeling bij diepboringen te verzwaren, ook tegen gevaarlijke straling wordt wel een speciaal soort beton uit bariet gemaakt. Het wordt ook ingezet voor de productie van glas en als vulstof voor de productie van papier en rubber. Bij het maken van röntgenfoto’s wordt bariumsulfaat ingeslikt en als contrastmiddel gebruikt om delen van het lichaam zichtbaar te maken. Het absorbeert namelijk beter röntgenstraling dan het lichaam.

Komt overal voor in aders, gangen en holtes, in Engeland was er in Alston Morre een vondst bekend van meer dan 50kg.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/