Lynx steen

Over Lynx steen

Ligurius, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit qvcproject.blospot.com

Naam, etymologie.

In Germanië bestaat een barnsteen, ligurius, lyncurius (Isidorus) of lynxpis, lynx steen, blijkbaar is die zo genoemd naar het gele water van de lynx. Exodus 28;19.

De urine van de Lynx wordt tot edelsteen die ligurius of lynxsteen, (Duits Luchsstein, ook Lyngurion, Lynkurer of droomsteen) heet en de kleur van hyacint heeft (het mineraal zirkon). Ligurius is blinkend rood en het trekt droge lichte dingen tot zich vanwege zijn natuurlijke hitte en droogte. En het groeit van de urine van een beest dat verhard is vanwege de kracht van de zon. En dit beest is ook schuw van naturen zodat ze haar urine bedekt met zand opdat die steen niet gezien of gevonden wordt en aan de mensen getoond zal worden. De lynx verstopt toch zijn urine als hij dit uit plast, dit doet hij uit echte boosheid zodat de mensen de steen niet vinden.

Dit juweel zou op natuurlijke wijze geproduceerd worden door de lynx en dat van het mannetje zou veel beter zijn dan dat van het vrouwtje. Dit was van een pure kleur met een fijne schittering. De ouden prezen de lynxsteen zeer en verbonden er vreemde krachten aan als tegen geelzucht en andere ziektes. Ook brengt de lynx kristal met zich mee.

Het kan een fossiele hars zijn die zich naast bruinkool ontwikkelt in de tijd van 40-50 miljoen jaren geleden. Dat van de Ligurius den, Pinus succinifera, barnsteen. Deze komt het beste met de tekst van Maerlant overeen.

Uit; http://www.karrer-edelsteine.de/Lexikon/Syn_Ligurius.htm

Zirkoon of een belemniet? Ovidius noemde zo’ n steen lynx steen, Luchsteine, Lynkurium, het zou de tot steen geworden urine van een lynx zijn. De naar ammoniak ruikende urine prikkelt de ogen. Zo werden ze gebruikt bij oogziektes, zo ook bij blaas en nierproblemen en tegen heksen. Ook vanwege de vorm als afrodisiaca gebruikt.

Uit www.schmuck-selber-machen.com

Zeer mooie blauwe doorzichtige cordieriet wordt in Ceylon gevonden en wordt als lossaffier, Duits Luchstein, Luchs- of Wassersaphir (niet te verwisselen met de net zo genoemde korund) als siersteen verwerkt.

Maerlant: ‘Ligurius is wel een dure steen die uit lynx komt, het dier van zijn urine die het laat,

alzo als het hier tevoren staat in de boek van de dieren. Lynx dat pleegt als het zijn urine maakt er zand op te werpen omdat het benijdt de mensen bate, maar hij deed het niet uit haat, want zo verhard meteen de steen. Zijn kleur is algemeen rood en een deel bruin daarmee. Plinius zegt voor waar dat hij geheel rood is en geverfd als een karbonkelsteen, maar dat hij ‘s nachts niet zo helder is. Lapidarius zegt voor waar dat hij een groene kleur heeft. Nuttig is hij op menige manier, maar het allermeest die het lichaam verstopt hebben en die ziekte zodat men met water dweilt, hij zorgt dat de mens gaat en die zijn kleur is ontvallen, hij geeft hem weer geheel terug. Dromen ontsteekt hij en ontvangt net zoals de agaat doet’.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/