Beril

Over Beril

Bril, Bijbel, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

1, gouden beryl, 2 heliodor, 3 emerald, 4 aquamarijn. 5 morganite uit www.crystalrocksandgems.com

Naam, etymologie.

Beryl of beril, de naam beryllos werd reeds in de oudheid voor verschillende groene mineralen gebruikt. Beril, in Duits beril, oud-Frans berille, barille, uit Latijn beryllus, uit Grieks berullos wat verwijst naar een blauwgroene kleur van een zeewatersteen, van een woord in de volkstaal van Prakriet van Voor Indië, verulijam, verulia, de naam voor deze edelsteen die mogelijk terugvoert op de Z. Indische stad Velur die nu Belur heet.

Vorm.

Beril is een mineraal en bekend als beryllium aluminium cyclosilicaat, Be3Al2(SiO3)6. De edele beril komt in zijn samenstelling met de smaragd overeen, is groen, blauw tot geel van kleur.

De pure beril is kleurloos, maar vaak troebel, geelachtig wit tot groenachtig, zelfs rood en meestal rijk aan scheuren en barsten. Het komt tamelijk veel in graniet voor waar je het in kristallen kan vinden die 2m lang en 1500kg zwaar kunnen zijn. Hardheid 7.75, S. G. van 2.69.

Hoewel de natuurlijke glans in overeenstemming met de betrekkelijke lage brekingsindex niet hoog en de hardheid ook niet zo groot is behoren de doorschijnende variëteiten van beril tot de meest gezochte en duurst betaalde edelstenen. Dat komt voornamelijk omdat het mineraal zich uitstekend laat polijsten en in mooie kleuren voorkomt. Bij het dragen is wegens de niet grote hardheid enig voorzichtigheid noodzakelijk omdat anders de glans lijdt.

Men onderscheidt in de edelsteenhandel de grasgroene doorzichtige variëteit als smaragd, licht geelgroene als heliodoor, de vrijwel kleurloze gosheniet en blauwe als aquamarijn, diep blauw is maxixe die naar wit trekt in de zon, de wit tot groenachtige variëteit als beril, de goudgele variëteit en als goudberil en roze als morganiet en rode of rode smaragd of bixbiet. In Amerika noemt men de saffierblauwe Hyasinthozontes en de hemelsblauwe Aeroides, namen waarmee men in de oudheid de saffier aanduidde.

Beril wordt gebruikt om er het corrosiebestendige berylliummetaal van te maken dat voor speciale legeringen en ruimtevaart en kernenergie gebruikt wordt.

Beril is zeldzaam maar komt soms in grote stukken voor en soms zo groot dat losse zuilvormige stukken in Ponferada te Spanje als deurstijlen en andere architectonische ornamenten zijn gebruikt. Het grootste berilkristal is gevonden op Madagaskar. Dat was 18 m lang, had een omtrek van 3.5 m en woog bijna 40000 kilo. Een kristal van 10 m lang en 2m omtrek en 18 ton zwaar werd gevonden in Maine, Amerika. Verder in Oostenrijk, Duitsland, Ierland Columbia, Transvaal, Brazilië en Oeral.

Het element beryllium is in 1798 door Nicolas Louis Vauquelin in beril ontdekt en zo ernaar genoemd.

Gebruik. Bijbel.

Het is al sinds de oudheid een van de kostbaarste stenen en wordt in de Bijbel vermeld. Ezechiël 1: 16 beschrijft zijn schoonheid waar de wielen van Gods troon op glimmend beril lijken. De druïden gebruikten hem om door te zien en vandaar noemende de Schotten hem ‘de steen van kracht’. De oude kristallen ballen waren gemaakt van beril en later door rots kristallen vervangen. Plinius zegt dat berillus nauw verwant is met de smaragd en smaragd spaart de ogen. Hij zegt ook dat Nero de spelen door een smaragd heeft gade geslagen. Men nam daardoor aan dat Nero de spelen gezien had door beril dat in de vorm van een bril geslepen was en leidde daar de naam van bril af. De glasheldere halfedelsteen laat zich in dunne blaadjes splijten en zou de grondstof verschaft hebben waaruit de eerste brillen gemaakt werden. Men sleep beril voor relikwieën en monstrans om de inhoud zichtbaar te maken. Men herkende de optische werking en vond zo rond 1300 de bril uit, dat in Florence. De lenzen werden uit beril en bergkristal geslepen totdat men glas zonder blazen wist te maken. Intussen was de naam bril, naast ogenspiegel, in gebruik gekomen. De naam bleef daarna ook toen andere materialen gebruikt werden.

‘De edele steen, beril. Want het is doorschijnend en groen en bleek als het heldere water dat verlicht is door het schijnen van de zon. En de lieden van Indië waar het groeit maken het zeskantig zodat die gedaante zijn kleur hecht en vernieuwd wordt in de helderheid van het licht en het terug kaatst in veelvuldige kanten. Maar wordt het anders gevormd dan heeft het deze terugkaatsen helderheid niet in zich.

Maerlant: ‘Berillus is een steen openbaar, helder alsof het zeewater ware. Maar de beste is zonder waan die naar heldere olie is gedaan en van binnen onbesmet, want sommige berillen laten aderen binnen in de vorm alsof het op een arend leek. Daar hij als een appel rond is en terstond in het water nat gemaakt wordt waar de zon daar door schijnt laat het zonder andere pijn uit dode kolen vuur ontvangen en andere dingen, zonder waan, die droog zijn en van lichte naturen. Ook zegt men in de schriften dat het keelontsteking genezen kan en met wrijven verdrijft het als hij het op het lijf draagt. Hij maakt vriendschap tussen man of wijf als ze in onvrede zijn, hij geeft vele waardigheden. Voor zieke ogen is hij niet slecht als men die met zijn water dweilt en is het goed voor zulke ziektes. Voor de zieke lever is hij goed. Zegevrij is hij en wel gemoed. Negen soorten kan men vinden en de beste komen ons van Indië’.

Megenberg; Berillus is een steen openbaar, helder alsof het zeewater ware. Maar de beste is zonder waan is naar heldere olie gedaan en van binnen onbesmet

want sommige berillen laten aderen binnen in de vorm als of in de gelijkenis van een haar. Daar hij is als een appel rond genat in het water daar terstond en de zon daar door schijnt doet het zonder andere pijn uit dode kolen vuur ontvangen en andere dingen zonder waan die droog zijn en van lichte naturen. Ook zegt men in de schriften dat het keelontsteking genezen kan en met wrijven verdrijft dan van is hij dragende aan het lijf. Hij maakt tussen man of wijf vriendschap als ze zijn in onvrede, hij geeft vele waardigheden. Zieke ogen is hij niet kwaad als men in het water dweilt, zijn water waar hij in is gedweild is goed die zulke ziektes plegen. Zieke lever is hij goed. Zegevrij is hij en wel gemoed. Negen soorten kan men vinden, de beste komen ons van Indië.

A. Magnus; Als u al uw vijanden wil overwinnen en hun debat. Neem de steen die Berillus wordt genoemd en is van een lichte kleur en je kan er door zien zoals water, draag het bij je en je zal elk debat overwinnen, het zal verdrijven al je vijanden en maakt je vijanden gedwee. Het maakt een man met goede manieren zoals Aaron zegt en geeft alzo goed begrip.’

Uit; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.

Van de Beril.

De beril is een transparante kostbare edelsteen van een lichtgroene kleur, zoals het meest lijkt op een zeewatergroen: welke kleur wordt veroorzaakt door het mengsel van een blauw en groen: zoveel als deze edelsteen is blauw uit een groen; dat wil zeggen, het ontdekt zijn blauw door de kleur van groen. Epiphanius zegt van dit juweeltje dat het een glauca gemma is met de kleur van een stille zee. Alle berillen zijn transparant, volgens Boetius, en hebben een verzachte kleur, dat is geen volledige kleur: of als ze een volledige kleur hebben, worden ze voor andere gewone juwelen genomen. Als je de perfecte kleur van de beril zou zien doe een beetje Indigo in helder water en daarmee een tiende deel van groene kleur en je zal de perfecte gelijkenis en ware kleur van de beril hebben. Plinius zegt dat de beril in de mode six-quare is en in kleur als olie of water in de zee.

Van zijn folie of tinctuur.

Omdat dit een doorschijnende edelsteen is kan het zonder enig risico een folie toelaten om het te bespoedigen in de ontdekking van zijn glorie en glans.

Van zijn vervalsing.

Sofisten zijn gewoon, lucri causa, om dit juweeltje als volgt te vervalsen: Recept, aes ustum (gebrand koper) fijn verpoederd en vermeng het met kristal en glas gepoederd of met gecalcineerd kristal en glas en zet het een dag in een oven en je zal beril hebben. Eén drachme van de aes ustum is voldoende voor een pond van de andere glasmassa.

Van zijn namen.

De Hebreeërs noemen deze steen Tarshish als Exodus 28; 20. Het lijkt zijn naam te hebben zoals die door Buxtorff uit de zeestad Tarshish verschijnt. Het is een hele transparante steen van een zeewatergroen. Het woord Tarshish is door S. Hiëronymus geïnterpreteerd als Chrysolithus, wat echte Chrysolithus is, maar de Chrysoliet is inderdaad heel anders dan dit is omdat het van een gouden kleur terwijl de Tarshis groen is. Anselmus Boetius zegt dat de Hebreeërs deze steen Fashpech noemen, maar dat het dus helemaal niet lijkt op het Tarshish zoals het door S. Hiëronymus is geïnterpreteerd Chrysolithus, maar het lijkt eerder een soort verwantschap te hebben met de soort van de Jaspis, sommige van die soorten die een groene kleur hebben zoals de Tarshish. Wat de ware chrysoliet is, zal blijken uit het vorige hoofdstuk. Deze fout is ontstaan ​​in de chrysoliet en topaas door de gewoonte van hen die in de oudheid die gewoon waren een chrysoliet een topaas te noemen en een topaas een chrysoliet, die in deze hun fout veel Lapidisten te hooghartig hebben gevolgd. Nu omdat de beril (die een groene doorschijnende steen is) soms kan worden gezien voor een topaas die ook groen en doorschijnend is; misschien heeft S. Hiëronymus, volgens die gewoonte, het Hebreeuwse woord dat in zijn eigen juiste betekenis versus Beryllus is, geïnterpreteerd als Chrysolithus. In Latijn Beryllus en Beryllus Thalassius sive marinus. Het wordt Beryll van de natie genoemd waar het wordt gegenereerd. De Italianen noemen het aqua marina en in het Engels noemen we het een Beryll en als ze gouden stralen hebben worden ze Chrysoberylls genoemd.

Van zijn soorten.

Er zijn vele soorten van beril waaronder die is de echte beril die de groenheid heeft van een kalme en zuivere zee, een blauw uit een groen wordt hierin ontdekt en dit zijn de echte berillen 2. De slechte soort is bleker en wordt chrysoberylls genoemd vanwege de pracht of goud. 3. De derde soort wordt Chrysoprassus genoemd en deze zijn bleker dan de eerste. 4. De vierde soort wordt Hyacinthus genoemd, naar de kleur van de hyacint. 5. De vijfde soort wordt Aeroides genoemd, van het woord aere, en deze zijn groener dan de eerste. 6. De zesde soort wordt Cerina genoemd van cera (was). 7. De zevende soort Oleaginei ab oleo. Er is een ander soort waarvan gezegd wordt dat het op kristallen lijkt. De beril van de Ouden wordt er onder alle andere juwelen begrepen die gelijk zijn aan een kristal met met wat enigszins verdunde kleur, zoals de topaas en de Lecuosapphiri. De Italianen noemen tot op de dag van vandaag kristallen die door de weerkaatsing van de hoeken die op zichzelf al wat kleuren hebben Beril.

De plaatsen.

De Berillen zijn te vinden aan de wortel van de berg Taurus en in de rivier de Eufraat en in India en deze zijn de beste. De andere soorten worden gevonden in verschillende landen zoals in Germanië en in Bohemen.

Van zijn eigenschappen.

Een Beril in de vorm van een bol heeft dezelfde kracht om door zijn stralen vuur uit de zon te krijgen als een kristalglas. Er wordt van een beril gezegd dat als het in een linnen doek wordt gewikkeld en in water wordt gedaan of zonder water, het water lijkt te bewegen. Baccius de nat. gem.. in annotat. in cap. 13. Wurtzung zegt in zijn huisartsenpraktijk dat de Beril wordt gebruikt bij alle ziekten van het hart. Maar neem trouwens een waarschuwing; pas op voor het gebruik van edelstenen (tenzij je zeker weet dat ze waar zijn) in geneeskunde om reden waarom ze zo vaak worden vervalst.

Van zijn waardigheid en waarde.

De beril wordt niet alleen gewaardeerd om zijn schoonheid, maar ook om zijn heilige gebruik: want het was een van die stenen die in de Ephod werden geplaatst als Exodus 28; 20. en een van die stenen waardoor de glorie van een van de fundamenten van de muur van het nieuwe Jeruzalem voor ons wordt ontdekt, namelijk het achtste fundament als Openbaring 21; 20. Ingenieuze handwerkers graveren de beril met vele hoeken zodat ze door de weerslag ervan des te levendiger en des te meer schitteren. De prijs van de beril wordt verhoogd of verlaagd volgens de elegantie van zijn kleur. En deze regel moet worden nageleefd in de prijs van alle juwelen.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/