Wijnsteen

Over Wijnsteen

Tartarus, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit; http://www.dewijnhoek.nl/database/wijnsteen2.jpg

Naam, etymologie.

Tartarus, Latijn tartarum, Grieks Tartaros; onderwereld, door Paracelsus zo genoemd naar het branden van wijnsteen, Frans tartre.

Wijnsteen, Duits Weinstein, komt van naturen voor in vruchten, onder andere druiven en kan in wijnvaten en -flessen uitkristalliseren. Wijnsteen, tartarus, is opgelost aanwezig in druivensap en zet zich tijdens de gisting af op de vaten. Als dat gezuiverd wordt levert het de cremor tartari, crème de tartre, cream of tartar en cremortart, KHC4H4O6. (kaliumwaterstoftartraat). Het is kleur- en reukloos, smaakt zwak zuur en lost moeilijk op in water. Het geeft bij het neutraliseren met potas kaliumtartraat wat in de wolververij gebruikt werd en voor de bereiding van wijnsteenzuur en braakwijnsteen, verder om te verzilveren en te vertinnen, geneesmiddel bij de bereiding van wijn, in de farmaceutische industrie, in tandpasta, in vuurwerk en bij de bereiding van glas.

Herbarius in Dyetsche: ‘Tartarus is wijnsteen. Wijnsteen die van de puurste wijn is, is de beste. Van wijnsteen, goudschuim, notenolie en wat azijn tezamen gemengd dat bij het vuur op de wijze van zalf gemaakt is, maak je een medicijn tegen diverse soorten van kwade schurft.

Als je het poeder van wijnsteen in het eten geeft verteert en vermindert het de vettigheid.

Poeder van wijnsteen, te weten twee drachmen, met honing van rozen, conserven van rozen en wat mastiekpoeder of dergelijke maakt dat je vijf of zes keer naar toilet gaat’.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/