Balassius
Over Balassius
Palatius, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Uit; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.
Van de Balassius of Palatius.
De Balasse of Palatius is een steen met een meer verdunde roodheid en vurigheid dan de karbonkel; dit is een steen die Martinius Rulandus zegt te vlammen met een paarse of roze kleur. Het wordt Balassius of liever Palatius genoemd omdat het is de matrix, woonplaats of paleis waarin de karbonkel of ware robijn wordt verwekt en verblijft. Het is van een veel bleker en een meer verdunde kleur dan de echte robijn, maar van voldoende pracht en zeer dankbaar voor het oog. Het wordt vaak gevonden in aderen van saffier door de hemelse tinctuur waarvan de roodheid wordt verdund en getemperd. Wat betreft de wijze van vorming en voeding en vergroting van edelstenen, zo spreekt Baccus; Elke edelsteen, zegt hij, heeft een matrix gevormd uit een of andere steen, waarin matrix, door het distilleren van een bepaald voeding sap wordt gevoed, net zoals de sanguinische materno van de baby in de moederschoot; op deze manier wordt de karbonkel of robijn gegenereerd, gevoed en aangevuld in de edelsteen Palatius zo in zijn matrix. Aelianus in lib. 8. de animal zei dat een van deze stenen de dankbare beloning was die een ooievaar die Heraclis cadeau deed voor het genezen van haar gebroken dij: de ooievaar die in een donkere nacht langs een plaats vliegt waar een van deze stenen lag te vlammen als een lamp, nam het op en bracht het naar de vrouw Heraclis en wierp het in haar boezem als een teken van de erkenning van de gunst die het van haar had ontvangen bij de genezing van zijn kwaad.
De folies ervan.
De folies die hiervoor gebruikt worden zijn zoals moet met betrekking tot de verdunde kleur waarmee het wordt getint. De vervalsingen van deze steen zijn als die van de robijn.
De plaats waar het wordt gevonden is hetzelfde met die.
De soorten ervan.
Er zijn verschillende soorten, sommige zo volmaakt als robijnen en er zijn er ook die van het oude gesteente worden genoemd, maar ze hebben de kleur van robijnen. Sommige van deze stenen neigen naar de kleur van een hyacinth en het is nog niet vastgesteld of het spinels zijn of niet: deskundige juweliers nemen ze niet voor spinel, maar voor Rubasses of Rubicels of Hyacinth, maar sommige zijn zo goed omdat ze worden vergeleken met spinellen en voor hen worden verkocht.
Van zijn krachten en eigenschappen.
Van de Balassius of Pallatius wordt verondersteld van dezelfde hoogte te zijn als de echte robijnen, maar van een meer onverbiddelijke kracht. Boetius berichtte ervan dat het woede, toorn en lust in bedwang houdt. Rulandus rapporteert dit als iets wonderbaarlijks; dat als de vier hoeken van een huis, prieel of wijngaard bedekt zijn met deze steen, het die zal beschermen tegen bliksem, stormen en wormen.
Van zijn waarde en waardigheid.
Het is van veel minder waarde dan de robijn. Linthortanus zegt dat een van het gewicht van een karaat of van vier korrels tien dukaten waard is. Een spinel van het oude gesteente met het gewicht van n karaat of vier korrels, in een tablet gesneden, is de helft meer waard dan een diamant van hetzelfde gewicht: als het in zijn eigen glorie en roze glans wordt gevonden en vrij van vlekken.
zie verder: http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en : http://www.volkoomen.nl/