Dolomiet
Over Dolomiet
Bitterspaat, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Naam, etymologie.
Dolomiet heeft van Saussure de naam gekregen naar Deodat de Dolomieu die in 1791 die dit mineraal ontdekte in de bergketen die sindsdien naar hem de Dolomieten wordt genoemd en als eerste het verschil ontdekte tussen dolomiet en kalk. Dolomiet bruist niet met zoutzuur, calsiet wel.
Dit heeft kalk met magnesium, hardheid 3.5-4, S. G. 2.9 met overgangen tot ankeriet, daar zijn de magnesiumionen vervangen door ijzer en mangaan. Genoemd naar Mathias J. Anker uit Stiermarken.
Dolomiet of bitterspaat is een mineraal; calcium-magnesium-carbonaat met de chemische formule CaMg(CO3)2. Gesteente dat grotendeels uit dit mineraal bestaat wordt ook dolomiet genoemd, ter onderscheiding wordt ook wel de naam dolosteen gebruikt. Dolomiet is kleurloos, wit en onzuiver, meestal geelachtig en de dichte vormen wit tot bruinachtig grijs.
Het is niet precies bekend hoe het mineraal wordt gevormd, een mogelijkheid is dat het gebeurt in ondiep zeewater in (sub-)tropische gebieden, maar ook andere mechanismen zijn mogelijk. Hoewel het gesteente meestal niet door sedimentatie ontstaat, wordt het toch tot de sedimentaire gesteenten gerekend. Het mineraal ontstaat meestal secundair in kalksteen, waar door omzetting van puur calciumcarbonaat dolomiet ontstaat. Dolomiet wordt gebruikt als natuursteen, maar ook als grondstof voor cement, als bron voor magnesiumoxide en voor het vervaardigen van vuurvaste stenen.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/