Aragoniet

Over Aragoniet

Zeiringiet, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden

Uit; http://www.elohim-centre.org/afbeeldingen/thumbs/1704%20waxinelicht%20houder%20aragoniet.jpg

Aragoniet waxine lichthouder.

Naam, etymologie.

Aragoniet is zo genoemd naar Molina de Aragon in Spanje waar mooie drielingen in rode klei voorkomen.

Het is een calcium carbonaat, CaCO3. en lijkt veel op calsiet. Het heeft een glasglans en is doorzichtig tot troebel, kleurloos en wit tot geel, rood, groen en grijs. In warme bronnen als geisers, warmwaterbronnen ontstaat aragoniet als de ’Sprudelstein’, de struikvormige ‘ijzerbloem’ komt bij het verweren van sideriet. Het wordt gevonden in Aragon, Spanje, Limousins in Frankrijk.

Araganiet is het belangrijkste bestanddeel van de in zee gevormde parels die uit schaalvormig gerangschikte aragonietblaadjes bestaan van een 0,0002mm dik met wat conchyn, een hoornachtige substantie. Het parelmoer aan de binnenkant van de schelpen heeft ongeveer een dergelijke samenstelling.

Aragoniet komt voor als verweringsproduct van magnesiumhoudende stenen en sideriet, ook bestaan weekdierschalen, koralen, parels en schelpen vaak of gedeeltelijk hieruit, in fossielen is het vaak omgezet in calsiet.

Uit www.ro.wikipedia.org

Zeiringiet is een blauwachtige en dicht vorm van Aragoniet die als siersteen gebruikt wordt en is zo genoemd naar (Ober)Zeiring in Stiermarken. Komt voor in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Italië en Frankrijk.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/