Litargirum

Over Litargirum

Zilverschuim, goudschuim, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

mUit www/relatiegeschenken.be

Naam, etymologie.

Litargirum of Lithargirium argenteum, Grieks lithos; steen, met zilver, Argentum, is zilversteen of zilverschuim of Argytiris en met aureum (Aurum) is het goudschuim of gloudglit, lithargirium auri, goudschuim.

Het is loodoxide dat ontstaat als het lood boven zijn smeltpunt met lucht in aanraking komt. Wordt de hitte boven zijn smeltpunt opgevoerd zoals gedaan wordt bij het afdrijven van zilver ontstaan er schubben, het loodglit, dat bij een snelle afkoeling een lichte geelachtige kleur heeft en dan zilverglit genoemd wordt of zilversteen. Bij een langzame afkoeling krijgt het meer een roodachtige kleur en heet dan goudglit of goudschuim. Het wordt gebruikt voor de bereiding van loodzouten, loodhoudende glazen, kristalglas en verschillende glazuren en om er pleisters van te maken.

Herbarius in Dyetsche, ‘Litargirium is goudschuim of zilverschuim. Er zijn twee soorten van litargirium als een die spuma auri of goudschuim genoemd wordt. En een ander dat spuma argenti of zilverschuim heet. Litargirium heeft de kracht om te helen, te zuiveren en samen te trekken.

Als je het poeder van goudschuim in de wonden doet verteert het etter en heelt het de zweren, het is goed tegen schurft die uit zout slijm komt, aldus genomen: Neem goudschuim, kook het met notenolie en wat azijn, daarmee bestrijk je de schurftige leden.

Goudschuim is ook goed tegen zweren van de manlijke roede door het poeder van goudschuim op de zwerende manlijke roede te doen als je het eerst met aluinwater zuivert, is zeer goed.

Het is ook goed tegen panum of de blindheid van de ogen als je met rozenwater daarvan een oogzalf maakt. Om het aangezicht te zuiveren maak je een zalf van kippenvet met het poeder van goudschuim dat met olie van rozen tezamen gemengd is’.

Van Beverwijck,’ Zilverschuim heeft wel de naam van het zilver volgens de Griekse benaming van Lithargyros of Lythargyrion, dat is zilversteen (zo genoemd vanwege zijn steenachtige hardheid en zilveren kleur) dan komt mede van lood en verschilt weinig van het loodschuim. Want als het lood de tweede keer gekookt wordt dan verandert het ten dele in zilverschuim en ten dele in loodaarde. Is tweevormig, het ene is van een gouden kleur en heet Lithargurium aureum en wordt bij de Duitsers Gold-glede genoemd, het andere is van een zilveren kleur dat de naam draagt van Lithargyrum argenteum of Silver-glede en bij ons goudschuim en zilverschuim. Doch die verschillen niets anders dan dat de gouden of gele meer kracht uit het vuur getrokken heeft en dientengevolge ook wat scherpte heeft wat met wassen uitgetrokken kan worden’.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/