Lydische steen

Over Lydische steen

Boetius met historie van stenen en edelstenen.

Een zuivere variant van lydiet werd eeuwenlang (en ook nu nog) door edelsmeden gebruikt als 'toetssteen' voor het visueel bepalen van het zilver- of goudgehalte van zilveren of gouden voorwerpen. Bij het bekrassen van de steen blijft er op de zwarte steen een stoffijn streepje achter, waarvan de kleur karakteristiek is voor het gehalte aan edelmetaal. Bij gouden voorwerpen wordt de streep eerst met koningswater behandeld. Met zuur werd eventueel ook nog het overige metaal in het proefstreepje opgelost zodat alleen goud overbleef. Naast de streep werd een streep gezet met een stift van bekend goudgehalte. De zwarte kleur is te wijten aan koolstof die meestal afkomstig is van de organische resten in het oorspronkelijke slik. Het bepalen van het gehalte zuiver zilver of goud in legeringen met behulp van de toetssteen is de oudste methode en noemt men essayeren.

Lydische steen, Germaans ein probierstein, Frans une pierre de touche, uit de regio Lydia waar het vandaan kwam, Bashanus in het kantoor waar de metalen door hem werden onderzocht, Chrysitis omdat het werd gebruikt voor het testen van goud en slijpsteen omdat het werd aangepast om in een dergelijke vorm te gebruiken zoals het ooit werd genoemd. Deze steen heeft een zwarte en ijzerkleur, soms rood, geschikt om te polijsten; daarom is het niet verkeerd, ook al wordt het tot de marmersoorten gerekend. Plinius zegt aldus over hem dat de steen die zij coticulum noemen, ooit niet algemeen werd gevonden, behalve in de rivier de Tmolus, zoals de auteur van Theophrastus doet; de zon was beter in hem dan op aarde.

Wanneer de experts voor deze test de aderen van het bestand hebben weggerukt zeggen ze onmiddellijk hoeveel goud erin zit, hoeveel zilver of koper, een nauwgezet verschil, met een prachtige reden die niet bedriegt. Het is bewezen dat deze steen, indien gepolijst, onmiddellijk zal oplossen in de adem van een mens en een wolk zal verspreiden. Vandaag gaan ze op zoek naar goud in zwart marmer of basalt, zoals ik al zei. Ook in Italiƫ wordt een bepaalde steen gebruikt, genaamd verdello.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/