Vesuviaan

Over Vesuviaan

Vesuvianiet, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit www.marktplaats.nl

Naam, etymologie.

Vesuviaan, Vesuvianiet, is afkomstig uit de dolomietblokken van de Monte Somma bij de Vesuvius en werd als Vesuvische edelsteen beschreven, door Werner werd het als mineraal herkend. Een oudere naam is idocraas of idokraas, Duits Idokras, Grieks; menggestalte of gemengde vormen, naar de aanwezigheid andere mineralen. Het heet ook egeran naar Eger in het Ertsgebergte waar het later ontdekt werd, Tsjechië.

Het heeft een hardheid van 6.5, S. G. van 3.4. glasglans en doorschijnend, zelden doorzichtig, bruin, groen, grijs, geel, roodbruin tot zwart. Bevat kiezelzuur, aluminiumoxide, kalk, magnesium en ijzeroxide Ca10Mg2Al4(Si2O7)2(SiO4)5(OH)4. Vesuvianiet vormt vaak lange, prismakristallen of korte piramidekristallen. Zuilvormige kristallen hebben een vierkante doorsnee. De helderheid en kleurvariant van Vesuvianiet maakt het tot een nuttige en mooie siersteen. Een van de meest aantrekkelijke vormen is een grote centrale kristal, omgeven door kleinere stralende steentjes. De kristallen zijn vrij bros. Het wordt gevonden in kalkhoudende uitvloeiingsgesteente zoals bij Eger in het Ertsgebergte waar mooie doorzichtige groene kristallen voorkomen, grasgroene met geelachtige gloed in de Mussa Alpen in Piëmont, in Noorwegen bij Souland waar hemelsblauwe voorkomen en in de Oeral licht groene.

Idocraas is in vele kleuren verkrijgbaar en wordt vaak genoemd naar de vindplaats: zantiet geel en cyprien is lichtblauw.

Californiet is een wat doorschijnende kristallijne Vesuviaan van appelgroene, geelachtig groene tot donkergroene kleur die door lichtere strepen afgewisseld wordt. Die komt voor in Californië.

Mooie vormen uit Rusland van de Wiljoej rivier worden wiluiet of vilyuyiet genoemd, zwartgroen.

Een andere vorm van Vesuviaan is Axiniet van axine: bijl. Beschreven door Rene-Jus Hauy in 1797 naar zijn bijlachtige vorm. Thumerstein of Thumit genoemd. Komt voor in Duitsland, Tsjechië, Italië, Zwitserland en Amerika.

Prehniet, een vorm van Vesuviaan, werd in 1774 door kolonel von Prehn ontdekt in 1783 met monsters uit de Kaap, Kaapse chrysoliet.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/