Prasem

Over Prasem

Smaragdmoeder, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Uit utzipedia.de

Naam, etymologie.

Prasem is groen. Midden Latijn prasinus van Grieks prasinon of pratites: lookgroen geverfde steen, een lookgroene kwarts, prason; prei, vergelijk ook de steennaam chrysopraas. Het is een soort amethist. De ouden meenden dat dit het moedergesteente van de smaragd was waarom ze die smaragdus matrix noemden, smaragdmoeder.

Deze kwartsvorm is zwak doorschijnend en door talrijke fijne naalden van hoornblende (straalsteen) groen gekleurd. Vetglanzend wat door polijsten wat verhoogd wordt. Wordt ook wel Afrikaanse jade genoemd of prasius, lookkwarts, maar herinnert ook aan smaragd en wordt daarom smaragdkwarts genoemd. In Duitsland wordt het soms in het Ertsgebergte gevonden. De tempel van de Delphische Apollo werd uit zuiver prasem gebouwd om de priesters de noodzakelijke rust voor een goede oordeel te kunnen bereiken.

Maerlant:, ‘Prassius is een geheel groene steen en komt goed te enige doen, alleen van de verf al, men verkoopt menigeen voor de fijne smaragd, maar dikker is zijn verf’.

Megenberg; Prasius is een groene steen en een erg schone. Toch is zijn groenheid vetter dan van de smaragd en is ze niet goed dan dat het dat goud versiert en breekt men de smaragd uit de steen.’

Hildegard van Bingen schrijft; ‘Als de zon ondergaat vallen haar stralen op een berg en brengen die tot gloeien. Daar ontstaat prasem uit de gloed van de zon, de vochtigheid van de lucht en de kracht van de dauw. Met brandende koord wordt prasem met wittebrooddeeg omwikkeld en drie dagen en nachten op de navel gebonden. Door de gematigde warmte van de steen en de warmte en droogheid van het deeg zal de koorts wijken. Men neemt oud vet met gelijke delen salie en reinvaarn en druk de prasem in die massa. Dat geheel wordt in de zon of op het vuur verwarmt en op de pijnlijke plaats van kwetsingen gelegd. De sappen die zich in het gekwetste vlees verzameld hebben zullen verdwijnen.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/

en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/