Slangensteen

Over Slangensteen

Addersteen, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Een slangensteen, ook wel addersteen, slangenparel, zwarte steen, schwarze Stein, pierre noire, serpent-stone, slangensteen genoemd, is een dierlijk bot of steen dat wordt gebruikt als volksgeneesmiddel voor slangenbeten in Afrika, Zuid-Amerika, India en Azië. De Europese addersteen uit het vroege Keltische tijdperk wordt ook wel een slangensteen genoemd en is meestal gemaakt van gekleurd glas, vaak met gaten. Het doel is voor bescherming tegen boze geesten in plaats van slangenbeet.

Men dacht ook dat de vlekken op variolieten op pokkenpuisten leken en de stenen werden in de middeleeuwen gebruikt als remedie tegen pokken die in het Latijn variola wordt genoemd (van varius, wat gevlekt betekent). Ze werden verzameld uit de rivierbedding van de Durance en verspreid over heel Europa. De genezende krachten van stenen werden voor het eerst opgetekend door de Romeinse schrijver Plinius de Oudere in zijn beroemde encyclopedie in de eerste eeuw na Christus. Volgens Plinius werden ze gedragen als amuletten om hoofdpijn en slangenbeten te genezen. Groene marmer woerd het ook genoemd vanwege hun genezende kracht.

Uit Maerlant; ‘Idros wandelt in het broekland, zegt ons Kiramidarium boek. En is een serpent, zoals men zegt, dat zich boven water op te richten pleegt. En een steen draagt het van binnen waar men het om vangt, wil men kennen, of met woorden dat men het zo duwt dat het die steen uitspuwt en met de naam mede van God dat het uitspuwt, al doet het met node. Broeder Albertus Magnus spreekt over een dat hij zelf de steen probeerde, zoals hij zegt, bij een wijf die het lijf vol water had, hij gordde het aan haar lichaam waar ze die miskraam had en alle dagen slonk het lichaam drie vingers zonder zorgen tot het water is gedaald en haar lichaam genoeg versmalt. Tegen reuma en tranende ogen kan hij zijn macht wel getuigen en dit is wel te geloven.’

Dezelfde steen is ook een probaat middel tegen catarre en tranende ogen.

Uit; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.

Slangensteen.

Van de slangensteen die de Bohemers Duchanek noemen. Boetius zegt dat ze veel bedrogen zijn die het nemen voor een steen, aangezien ze niets anders zijn dan ronde glazen speciaal gevormd om draad op te winden en voor dit doel, voor meer snelheid van het opwinden, hebben ze een gat in het midden waardoor de Boheemse vrouwen ze op hun vingers houden gedurende de tijd dat ze er draad omheen winden. Deze worden Varticels genoemd vanwege hun gebruik als fit en voldoen om heen en weer te keren. Deze worden gebruikt door de Boheemse vrouwen en in België waarvan Anselmus Boetius zegt dat hij er veel van heeft gezien. Boetius; De slangensteen wordt gevierd onder de Bohemers, hij is rond van vorm, zo dik als de kleinste vinger van een zesjarige jongen met een groot gat in het midden, zodat bovengenoemde vinger erin kan worden gestoken, die breder is aan de andere kant. De kleur van de steen is donker karmozijnrood, met precies gevormde ogen op het buitenoppervlak versierd met verschillende kleuren als een levend oog, maar de kleur die de regenboog zou moeten vertegenwoordigen is meestal blauw. De Bohemers denken dat het wordt gevormd doordat veel slangen samenkomen en dat elke slang een oog vormt. Om deze reden wordt het door hen Duchanek genoemd, alsof je een spirituele steen zegt, of een steen gemaakt van geest of adem. Ze geloven dat de drager immuun zal zijn voor alle gif, verderfelijke lucht, charmes en spreuken. Het is waar dat ze zich ernstig vergissen, aangezien deze steen die zij met zoveel gezag in handen hebben, geen steen is, maar glas dat in deze vorm is versmolten en de vrouwenkrans die met de spindels wordt gebruikt terwijl ze de draden trekken dat ze gemakkelijker kan worden gedraaid door het gewicht en dat de beweging langer kan voortduren. Ik herinner me dat ik zesendertig jaar geleden, toen ik een jongen was in België, ontelbaar veel van dergelijke duizeligheid bij vrouwen zag. Laten ze daarom op hun hoede zijn voor de bedriegers die onwaarheden aandringen op de waarheden van de bedriegers van Bohemen en zich niet zo gemakkelijk aan hen laten opdringen.

Zie verder; volkoomen.nl en; volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl