Titaan
Over Titaan
Titanium, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Uit; http://library.thinkquest.org/05aug/00461/images/titanium.jpg
Naam, etymologie.
Titaan, Titanium, Ti, atoomnummer 22. In 1791 ontdekte William Gregor een nog onbekend element in het mineraal ilmeniet en het de naam Menachit gegeven, naar het Menaccan dal in Schotland dat door Martin Heinrich Klaproth in 1797 titanium genoemd werd naar de titanen uit de Griekse mythologie, de zonen van Uranos en Gaja, van Titania een van de manen van Uranus die net ontdekt was door Herschel vanwege de vastheid van het element. Duits en Engels Titan.
Omdat het metaal bij hoge temperaturen makkelijk reageert met zuurstof en koolstof is het moeilijk om zuiver titanium te produceren. In 1922 lukte het Anton Eduard van Arkel om zuiver metallisch titaan te bereiden (jodideproces).
Het is een grijs metallisch overgangsmetaal, het behoort met Zirconium (Zr), Hafnium (Hf) en Rutherfordium (Rf) tot de titaangroep
Titanium staat bekend om de goede corrosiebestendige eigenschappen (bijna net zo resistent als platina) en de gunstige sterkte-massaverhouding. Titanium is net zo sterk als staal, maar heeft slechts 60% van de dichtheid. Titanium wordt hoofdzakelijk (ongeveer 95%) gebruikt in de vorm van titaniumdioxide (TiO2); een intens wit pigment (titaanwit) in verf, papier en kunststoffen. Verf met titaniumdioxide reflecteert infrarood licht zeer goed waardoor het veel wordt gebruikt in de astronomie. Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Legering in fietsen, golfclubs, brilmonturen, laptopbehuizingen en horlogekasten en banden vanwege licht gewicht. Titaniumdioxide, in nevelvorm, wordt nu ook gebruikt als bedekkende laag op de oppervlakte van gebouwen of als ingrediënt in plastieken, stoffen en ceramiektegels. Op deze wijze gebruikt doet het dienst als katalysator om de verontreinigende stoffen van voertuiguitlaten te ontbinden en ‘op te eten’. Deze techniek maakt ook de muren schoon en zuivert de lucht ten voordele van de astmapatiënten. Als constructiemateriaal in ontziltingsinstallaties om zeewater via destillatie om te zetten in drinkwater vanwege de corrosiebestendigheid.
Titaan is een bijproduct van de ijzerwinning van uit het vroeger waardeloos beschouwde ilmeniet, titanomagnetiet en hematiet/ilmenietersteng. Titanium komt op aarde in ruime mate voor in mineralen. Het vormt 0,6% van de massa van de aardkorst en is daarmee 9de op de ranglijst van meest voorkomende elementen na O, Si, Al, Fe, Mg, Ca, Na en K. Belangrijke vindplaatsen van titaniumerts bevinden zich in Australië, Zuid-Afrika, Scandinavië, Noord-Amerika en Maleisië.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/