Lapis Armenus

Over Lapis Armenus

Armeense steen, edelstenen, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,

Lapis armenus, ook bekend als Armeense steen of lapis stellatus is een variteit van kostbare steen die lijkt op lapis lazuli, behalve dat het zachter is en in plaats van aderen van pyriet is vermengd met groen. De Armeense steen is zo bijna identiek aan lapis lazuli dat het er vaak niet van is onderscheiden. British History Online definieert lapis armenus als 'Armeense steen,' of azuriet, een natuurlijk voorkomend basisch kopercarbonaat, oorspronkelijk uit Armeni, maar later uit Duitsland, waaruit blauwe biceps werd bereid. Het werd vaak gevonden in combinatie met een ander kopercarbonaat, malachiet waaruit groene biceps werd bereid. Waarschijnlijk omdat ze allebei blauw waren, werd blauwe kleur soms verkeerd genterpreteerd als lapis lazuli. Herman Boerhaave geloofde dat het eerder tot de half metalen behoorde en veronderstelde dat het uit zowel metaal als aarde bestond. Hij voegde eraan toe dat het alleen verschilt van lazuli in de mate van rijpheid en dat ze allebei arseen lijken te bevatten. Het is gevonden in Tirol, Hongarije en Transsylvani en werd zowel gebruikt in mozaekwerk om de blauwe kleur azuurblauw te maken als een behandeling van melancholie.

; Lapidary or, the history of pretious stones, bij Thomas Nicols 1652.

Van de Lapis Armenus,

De Lapis Armenus is een mooie hemelsblauwe hemelkleurige steen van dezelfde soort als de Lapis Lazuli, maar dan zeer breekbaar en veel zachter, ontdaan van alle goudaders of heldere gouden stippen en zijn verliest zijn kleur in het vuur.

Van zijn namen.

Het wordt Lapis Armenus genoemd in het Latijn van de plaats waar het vandaan komt, namelijk Armeni. In het Italiaans Verdazure, in het Arabisch Hager armeni: in het Duits Bergblau. in Frans verdazure, dat is blauw met groen. Deze lapis Armenus die op een tafel werd gedrukt ontaardde door ouderdom in een groene kleur, wat in strijd is met de aard van een echte azuurblauwe kleur want die blijft constant en permanent zonder enige verandering door voortzetting van de tijd.

Zijn plaatsen.

Er is een Oriƫntaalse Lapis Armenus en een Duitse Lapis Armenus: Men zegt dat de Orintaalse herkend wordt van de Duitse omdat het niet zijn kleur verliest, maar illuster en glorieuzer wordt in het vuur. Dit is bedoeld van de Lapis Lazuli en niet van de Lapis Armenus. De Lapis Armenus wordt gevonden in Ultabade, een beroemde stad in het koninkrijk Balaguar. Het wordt vanuit Veneti en Duitsland naar deze delen gebracht.

Zijn aard, eigenschappen en vermogens.

Deze steen wordt als goed beschouwd tegen alle melancholische ziekten. Ongewassen zuivert het zonder problemen door braaksel ,maar het wordt gewassen door middel van ontlasting: voor dit doel en om alle irritatie van de maag te kunnen overgeven moet het vijftig keer worden gewassen: Boetius lib.1. c. de melancholia, zegt dat het in zijn zuiverende kwelling de partij die het neemt helemaal niet lastig maakt. De dosis van de ongewassen steen vanaf 3 of 5 scrupel min of meer afhankelijk van de ziekte, of leeftijd of kracht van de persoon zal dragen. De dosis van de gewaste-steen is van 5 tot 6 scrupel in warm water, want hierdoor veroorzaakt het geen enkel probleem of molest. Of het kan worden ingenomen in de vorm van pillen, want ze zuiveren alle levenssappen, maar vooral volwassen en melancholische levenssappen. Guanerius beschrijft deze steen voor in de vorm van een poeder dat het goed is om vijf korrels van deze steen te geven aan mensen die last hebben van melancholie of aan kinderen met borstaandoeningen of aan frenetieks of epileptisch. Zie Dioscorides, Cardanus, Garcias ab horto. De kleur hiervan wordt gewonnen als de Lapis Lazuli en wordt dan Azuur genoemd.

Zie verder; volkoomen.nl en; volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl