Grafiet
Over Grafiet
Koolstof, vormen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, krachten, bijzonderheden,
Uit labnotitiesvdvl.blogspot.com
Naam, etymologie.
Grafiet heeft door Abraham Gottlob Werner zijn naam gekregen van het Griekse graphein wat schrijven betekent omdat het als potlood kon dienen, dat was eerst gemaakt van lood (in de pottenbakkerij gebruikt) waar grafiet qua kleur en glans op lijkt. Hoogduits Graphit.
In 1565 eeuw werd het in Borrowdale, Cumberland, Engeland, als zwart lood gewonnen en voor schrijfstiften gebruikt. Dit is een vorm van koolstof, C, net als de diamant, maar de koolstafatomen zijn hierin anders gerangschikt. Het is vettig en geeft veel zwart af. Grafiet bestaat atomair gezien uit lagen, die gemakkelijk van elkaar af kunnen schuiven. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het afgeeft en daardoor toepasbaar is in potloden. Grafiet wordt daarom ook wel als smeermiddel gebruikt. Als het geperst wordt tot smeltkroezen kan het 3000 graden Celsius weerstaan. Ook worden er valse diamanten van gemaakt.
Grafiet komt op verschillende plaatsen in de bodem voor. Het komt voort uit steenkool en wordt veel in afzettingen gevonden. Er bestaat echter ook synthetisch gemaakt grafiet. Grafiet is in tegenstelling tot diamant een elektrische geleider. Toepassingen van dit elektrografiet zijn onder andere koolborstels voor elektromotoren, hoge temperatuur toepassingen, zelf smerende glijlagers, en in gemodificeerde vorm als pakkingmateriaal.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/