Leocophana

Over Leocophana

Leeuwendoder, vorm, gebruik, soorten, bestiaria, naam, etymologie, verhalen van de ouden, bijzonderheden,

Naam, etymologie.

Leocophana: Grieks voor leeuwendoder.

Bestiaria.

(773) Leocophana is een klein dier, als Solinus en Jacobus getuigen. Als je het vangt verbrand je het tot poeder en strooit dit poeder op de weg van de leeuwen. Als de leeuwen nu het poeder wat ruiken, dan sterven ze. Daarom haten de leeuwen dat dier zeer en als ze het grijpen, vermorzelen ze het. Toch weert dit dier zich met zijn plas dat het naar de leeuwen spuit want het weet dat die plas voor de leeuwen dodelijk is.

Zo zal men goede werken doen en de deemoed der bekeerde mensen aan de weg van hovaardigheid stoppen zodat ze zich daardoor bekeren.

Maerlant; ‘Leocophena, zegt Solinus, is een klein beestje dat zich tussen as te verbergen pleegt en die as legt men in de paden waar de leeuwen hun vaart zullen maken, want de leeuw blijft dood, komt ze eraan, weinig of veel. Waar de leeuw dat dier ook vindt, hij spaart ze niet een beetje want hij doodt het, dan moet hij mede zelf sterven daar ter plaatse. Ook doodt het met zijn urine het luipaard, zonder andere pijn. Ontziet de kleine, gij grote heren, het is misselijk hoe die zaken keren’.

Is dit de Oryx leucoryx, sabelantiloop? Is onverdraagzaam en als hij slecht geluimd is mishandelt hij andere dieren op afschuwelijke wijze. Getergde antilopen vallen hun tegenstanders woedend aan en trachten hen te kwetsen. Er zijn voorbeelden dat ze naast een luipaard lag, alle twee dood, de bok had de gevaarlijke vijand met een kopstoot gedood maar was zelf bezweken aan de verwondingen.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaen...