Nijlgau
Over Nijlgau
Boselaphus, vorm, gebruik, soorten, bestiaria, naam, etymologie, verhalen van de ouden, bijzonderheden,
Uit Buffon.
Naam, etymologie.
Door de tocht van Alexander de Grote kwam de nijlgau bij de Grieken die bekend werd als hippelaphus: paardhert. Het is een naam die later aan het Java hert werd gegeven.
Het heet nu Boselaphus tragocamelus: dat betekent dus rund en hert, het tweede deel betekent bok en kameel. Het dier is verwant met de runderen en buffels.
Nilgau of nijlgau is een algemene naam. Nijlgau van Hindoe naam nilgai wat blauw rund betekent. Het wordt ook wel blauwbok, in het Engels blue bull, genoemd vanwege de donkergrijze vachtkleur.
Vorm.
Ze hebben een zwaar voorlichaam dat naar achteren enigszins afloopt. Bij het grazen laten ze zich dan vaak op de knieën zakken, hun nek is te kort. Het is een primitieve tak van de rundachtige.
De witte vlekken op de voeten hebben in de schemer dezelfde uitwerking als de spiegel bij de herten. Bij schrik zet de nijlgau de vrij lange staart steil omhoog en valt de witbehaarde onderzijde duidelijk op.
De bok is honderddertig cm hoog bij een gewicht van tweehonderd zeventig kg.
De wijfjes en jongen zijn kleiner dan de bokken en bruin van kleur. De bok is blauwgrijs en heeft een korte, kegelvormige, iets naar voren gekromde horens en een grote haarkwast onder aan de keel, daarboven zit een witte halsvlek. Het wijfje draagt geen horens.
Ze lopen onhandig maar kunnen evengoed zeer snel gaan.
Hij pakt de strijd met zijn medeconcurrenten wat anders dan andere dieren aan. Hij stormt er niet met gebogen kop op af, maar kromt het lichaam als een kat en sluipt zijdelings op zijn tegenstander af. Vlak bij zijn rivaal laat hij zich snel op de knieën zakken en slaat dan krachtig met de kop naar boven om de horens in de buik van de tegenstander te drijven.
Ze leven in de lichte bossen van Voor Indië.
Bestiaria.
Uit Maerlant, ‘Equicervus is een dier van de Oriënt. Solinus spreekt hier dat het manen heeft als het paard, onder de kin heeft het een baard, dit dier heeft smalle horens, spleethoevig zijn ze in het algemeen en zijn naar het hert gemaakt en hebben vlees dat zeer goed smaakt’.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/