Caladium

Over Caladium

Indische kool, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit W. Hooker.

Een 7 soorten komen voor in Tropisch Z. Amerika, vooral Brazilië.

Ze groeien in open gebieden van de bossen, aan de oevers van rivieren en kreken en zijn bladverliezend in het droge seizoen.

De wilde planten groeien 40-90cm hoog met bladeren van 15-45cm breed en lang.

Ze hebben een knolvormige wortelstok.

Bloemen zijn onopvallend.

Het zijn sierbladplanten met fraai gekleurde en (hoofdkleuren groen, wit, roze en rood) hartvormige/pijlvormige bladeren van 30-35cm lang aan even lange stengels. Symbool van wispelturigheid. In die kleuren geven de nerven een heerlijk contrast van fijne lijntjes. Ze worden gebruikt in de bindkunst.

Araceae, Aronskelkfamilie.

=Caladium bicolor, Vent. (tweekleurig) Kruidachtige, tropische sierplant die in de kassen gekweekt wordt voor kamercultuur vanwege zijn mooie bladeren, die pijl of schildvormig zijn. Het blad is fijn geaderd wit, groen, roze, rood en schitterend van kleur. Vooral de fraai rozerode bladeren schitteren in de kassen.

Witte bloemen in juni.

Indische kool komt uit Brazilië en is in 1773 beschreven.

Vormen.

Er zijn vele hybriden uit Caladium bicolor, Caladium picturatum en Caladium schomburgkii, vooral van hoog gekleurde vormen die gebruikt worden als decoratie- en snijblad.

Caladium hortulanum, Birdsay. (van de hof of hortus) zijn de kleurvariaties van bicolor, ook kruisingen met andere soorten

Bladeren kunnen zeer verschillend van vorm zijn, hartvormig als pijlvormig, driehoekig of eirond, talrijke vlekken en tekeningen van wit tot rood, roze of paars met alle tussentinten. Er zijn honderden vormen.

;’Blaze,’ is een vrij lage plant met middelmatig grote, ronde bladeren met scharlaken/rode nerven

‘Candidum ‘ heeft grote, doorschijnende witte bladeren met groene nerven.

‘Edith Mead,’ met middelgrote, witte bladeren met smalle groene rand en dunne, rode nerven

‘Itacapus’ met grote, donkerrode bladeren met smalle groene rand.

‘John Peed’, met mos groene bladeren met een metaal/rode vlek in het midden.

‘Keystone’> met lange olijf/groene bladeren met witte vlekken en rode nerven.

‘Miss Louisiana ‘ met lange, puntige donker groene bladeren met roze/rode nerven.

‘Mons. Rousseua’ is vrij laag met roze/rode bladeren met groene rand en donker rode nerven.

“Mrs. F. Sander’ met grote, donker groene bladeren met doorzichtige donker roze vlekken.

Reconcavo’ met grote, wit gevlekte en olijf/groene bladeren met rode nerven.

‘Sorocaba’ heeft doorzichtige, zilverachtig/roze bladeren met wit/groene nerven.

Gebruik.

Sommige soorten worden geteeld in het land van herkomst, als de Fiji-eilanden en Tropisch Amerika, vanwege hun bladeren en knollen die als een groente gebruikt worden. De bladeren zijn eerst scherp, maar worden door koken mild en aangenaam van smaak. Ook de jonge en scherp smakende bloeikolven worden als groente gebruikt.

De gemberachtige wortels zijn in de tropische streken een geliefd voedsel en bekend als cocoa-wortels. De wortels van andere soorten zijn soms zeer scherp.

Naam, etymologie.

Caladium is een woord van onzekere afkomst, mogelijk van het Maleise keladi of kale: wat een plant met eetbare wortels betekent. Of, minder waarschijnlijk, van Grieks kaladion: een kop.

Indische kool, van kale, Engelse Indian kale, elephant ears, heart of Jesus en angel wings, Duitse Buntwurz en Kaladie, Frans palette du peintre; schilderspalet, en chevalier rouge; rode ridder. Tanga van Z. Carolina, taro of tara plant.

De Creoolse naam is Jaba‑foetoe en in Javaans kimpoel.

Planten.

De planten sterven tegen de winter af en worden overgehouden door de knolachtig verdikte wortels. Laat die droog overwinteren bij een 15 graden. Oppotten in het begin van maart. Geef ze volop licht, maar geen felle zon. Wel weer warmte, mest en een vochtige lucht.

Vermeerderen door deling van de wortelstokken, voordat je die oppot.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl