Acantholimon
Over Acantholimon
Egelkruid, vorm, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, stekken, teelt. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/A/Acantholimon.html
Stevige, altijdgroene meerjarige, soms zijn ze een beetje houtachtig.
Bladen zijn stijf lijnvormig, rond of licht drie hoekig en draadachtig. Ze vormen meestal dichte en bolvormige bladkussens die een 15cm hoog worden.
De bloemen zijn meestal verborgen door vele schutbladen van de dichte bloemhoofdjes, roze of wit.
Verschilt van Statice vanwege zijn gepunte bladeren.
Er zouden 74 soorten zijn waarvan er 11 voorkomen in Z. Europa, verder tot centraal Azië en Z. Azië.
Plumbaginaceae. Strandkruidfamilie.
=Acantholimon acerosum, Willd. (naaldvormig) (Statice acerosa)
Blauwachtig gevlekte bladeren.
Bladeren zijn dik en 5-8cm lang, lang gepunt en plat driekantig met ruwe kanten.
De stengels zijn langer dan de bladen en hebben een veelbloemige tros met witte bloembladen.
Uit Armenië is een houtachtige, lage meerjarige.
Uit therealmyfarm.blogspot.com
Acantholimon ulicinum (Ulex-achtig) (Acantholimon androsaceum, Bois.) (Androsace-achtig of mannen schild) (Statice androsacea)
Korte en priemvormige, stijf puntige, groene blaadjes.
Korte aarvormige trosjes met vrij grote karmijn/purperen bloempjes, de lancetvormige dekblaadjes zijn vliezig gerand in juni/augustus.
Een zodenvormend plantje.
Uit Griekenland en Klein Azië, wordt 10-15cm hoog.
Uit www.about-garden.com
Acantholimon glumaceum, Boiss (van kafjes voorzien) (Statice araratii) (uit de Ararat) Een aardig plantje met priemvormige en driekantige, stijve en puntige, donkergroene blaadjes die in kussens staan.
Geeft talrijke kleine en donkerroze bloemen die naar 1 kant staan in een vertakt trosje in juli/september, de eivormige dekblaadjes zijn lang toegespitst en vliezig gerand.
Kan geplant worden in de border, maar houdt van warme, zonnige plaatsen. Ze zijn hier niet winterhard.
Het is een 10-20cm hoog plantje uit Armenië. Bekend sinds 1851.
Uit www.floralook.com
Acantholimon hohenackeri, Bois (Zwitsers, Duitse missionaris en botanist H. Fr. Hohenacker, 1798-1874) Korte stijve, wat blauwachtig groene en priemvormige blaadjes.
Een zodenvormende soort met korte stengeltjes die onder aan wat houtachtig zijn
Korte, losse en aarachtige trosjes met zachtroze bloempjes met wit gerande kelk en eivormige dekblaadjes die zeer lang toegespitst zijn komen in juli/september.
Uit Klein Azië, wordt 10-15cm hoog. Bekend sinds 1813.
Naam, etymologie.
Acantholimon, Grieks akanthos: doorn, limon: zee-weide. (zie Limonium)
Het is de Engelse prickly thrift, naar het blad als de nauw verwante Armeria, maar is wel gestekeld, egelkruid, Duitse Igelpolster.
=Acantholimon venustum, Boiss (bekoorlijk of fraai)
Een mooie soort met rozetten van korte, blauwachtige, priemvormige en puntige gekielde blaadjes.
Lange, losse aartjes van schitterend roze/rode bloemen, een purper/roze kelk met driehoekige en lang toegespitste dekblaadjes zie je in juli/september.
Uit Taurus, Klein Azië, wordt 10-15cm hoog. Bekend sinds 1873. In Europa gebracht door de Franse botanische reiziger Bourgeau.
Planten.
Planten voor zeer droge en warme plaatsen, zonder humus. Het zijn planten voor rots en muurtuinen en groeien het liefst tussen verticale spleten. Winters is het raadzaam ze met sparrentakken te bedekken.
Vermenigvuldigen door zaaien, afleggen en scheuren.
Kan van oktober tot april gescheurd worden.
Neem in juli/augustus 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. De groenbladige wortelen gemakkelijk, de blauwe slechter. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste bladeren er af halen, licht verwonden. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enige weken is het stek geworteld, plastic eraf halen, afharden en in de winter vorstvrij houden.
Ze zijn wat moeilijk te kweken, maar zijn ze eenmaal aan de groei dan brengen ze een overvloed van schitterende bloemen voort.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl, en: volkoomen.nl