Podophyllum

Over Podophyllum

Eendenvoet, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

mUit www.dancingoaks.com

Podophyllum is een naam die gegeven is door Tournefort.

5 kruidachtige soorten komen voor in dit geslacht waarvan 1 in N. Amerika, 1 in de Himalaya’ s en 3 in China.

Het zijn charmante kruiden met een wortelstok.

Ze geven grote decoratieve diep gelobde bladeren, 20-40 cm doorsnede, en een eindstandige bloeiwijze die grote witte/roze bloemen draagt, 2-6 cm groot en met 6-9 kroonbladen.

Dit wordt gevolgd door rode of gele vruchten van 2-5cm.

Sommige stengels dragen een enkel blad, en produceren geen bloem of vrucht, terwijl bloeiende stengels een paar of meer bladeren met 1-8 bloemen in de oksels van de bladeren hebben. Met uitzondering van de vruchten zijn alle delen van de plant giftig.

Berberidaceae, zuurbesfamilie.

=Podophyllum hexandrum Royle (met zes meeldraden) (Podophyllum emodi, Wall. )(Emodon, oude Griekse naam voor de Himalaya) Lang gesteelde bladeren zijn 3-5lobbig met wigvormige en gekartelde, bruinachtig/rode gemarmerde lobben.

Opstaande stengels zijn bruinachtig/rood.

Alleenstaande bloemen zijn okselstandig, groot en wit in mei/juni.

Koraal/rode vruchten zijn groot.

Uit de Himalaya wordt 60-80cm hoog. Is beschreven in 1845. Var. chinense Sprague (Sinopodophyllum chinense (uit China) heeft sterker gedeelde bladeren en roze bloemen.

Leichtlinii’ (Max Leichtlin, kweker te Baden-Baden die deze plant heeft ingevoerd) verschilt door de meer vlezige en donker groene bladeren, terwijl zich op de plaats waar het blad aan de stengel is bevestigd een geelachtige ronde vlek bevindt, bloemen zijn helder roze en vruchtjes donker bloed/rood.

Var. majus van 100-125cm is in alle delen forser, gemarmerde bladeren op bruinachtige stelen, jonge bladeren zijn rood gemarmerd, zacht roze bloemen en rode vruchtjes.

Himalayan of Indian may apple.

Uit D. Ehret.

=Podophyllum peltatum, L. (schildvormig) is een charmant kruid dat inlands is in Amerika waar het kruid in overdaad voorkomt in vochtige schaduwrijke bossen. In het voorjaar verschijnt er een stengeltje met aan de top een bruine kraag waarop een wit met een vleugje roze bloem prijkt.

Heeft 2 soorten bladen, de alleenstaande en die in paren staan. Het blad is zeer mooi en gevormd als een schild met 5 tot 7 lobben. De grote decoratieve en schildvormige bladeren van 20-30cm in doorsnede omklemmen de stengel en zijn besprenkeld met donkere vlekken in het voorjaar. Onder het maagdelijke en zachte wit van de tere bloempjes staan de blaadjes uitgespreid als een servetje. In die bloem contrasteren de gele meeldraden met het zachte wit in mei/juni. De geur is iets minder.

In de nazomer prijkt er halverwege en haaks op de stengel een helderrode vrucht van 4-5cm lang. Het wit wordt gevolgd door rood.

De plant is decoratief langs vijverranden op een vochtige en niet te zonnige plaats.

Komt uit N. Amerika, van Québec tot Minnesota, Florida en Texas, de Amerikaanse mandraak wordt 30-60cm hoog. Is beschreven in 1664.

Naam, etymologie.

Podophyllum is een woord dat is samengetrokken uit het Griekse anapodophyllum: anas: eend, podos: voet, phyllum: bladig, het is een verwijzing naar de lang gesteelde bladen, eendenvoet, Engelse duck’s foot, Duits Fusblatt.

Duits Maiapfel, Engels raccon berry of wild lemon.

De vruchten van deze plant worden in Amerika als may-apple gegeten. Devil’s apple, hogapple, Indian apple, umbrella plant (vorm van de bladeren), wild lemon (geur van de vruchten), wild mandrake, American mandrake, Amerikaanse mandraak is zo genoemd naar de vorm van de wortels, waarvan de wortelstok de vergiftige hars podophylline bevat dat in de geneeskunde wordt gebruikt.

Gebruik.

De wortel en bladeren van de plant zijn zeer scherp en giftig, maar de pulp van de vrucht is minder scherp en bevat actieve medische kwaliteiten.

Planten.

Planten in humus houdende grond op vochtige en half beschaduwde plaatsen.

Vermeerderen door zaaien en scheuren.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl