Leersia

Over Leersia

Duitse rijst, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,

Uit J. Kops, www.BioLib.de.

Sterke meerjarige grassen van rivieroevers, meren en andere waters.

17 soorten, nauw verwant aan Oryza.

Poaceae, grassen, Festuca klasse.

Leersia oryzoides, Sw. (rijstachtig)Oryza clandestina) (geheim, verborgen) Bladrand en bloemschede zijn zeer ruw en breed.

Stengels zijn geknikt, opstijgend of rechtopstaand en 50-200cm hoog.

Bloemtros is spreidend met wuivende twijgen die zelden geheel ontplooid worden. Aartjes zijn half ovaal en bezet met vele fijne haren aan de achterkant in augustus/september.

Meerjarig van vochtige plaatsen en waterkanten.

(164) 'Het is een koren van geknoopte halmen of stelen en ook van aren, vlimmen of rouwe stekende baardjes die op gerst lijken, dan wordt in alles groter en brengt witter graan of zaad voort wat ook in huisjes of velletjes besloten ligt en zoals de gerst of spelt gepeld en uit zijn kaf gedaan moet worden. Op sommige plaatsen van Duitsland en vooral omtrent Mets wordt dit koren in zeer goede en vette akkers gezaaid. Het is ook een zomerkoren dat in de Lente gezaaid wordt en in drie maanden volkomen en rijp wordt.'

Naam, etymologie.

Leersia, zo genoemd naar Johann Daniel Leers, 1727-1774, Duitse botanist en apotheker.

(Dodonaeus) (a)’Dit koren is van Hiëronymus Bock naar de Hoogduitse naam in het Latijn Oriza Germanica genoemd geweest en dat is in onze taal Duitse rijst, dan hij houdt het voor een soort van Far en is van mening dat het de Tragus Cerealis is, welke mening voor ons niet goed met de waarheid overeen schijnt te komen. Dan dit Hoogduitse rijst heeft met de Olyra meer gelijkenis, welke Olyra van Dioscorides onder het geslacht van Zea begrepen wordt. Het zou misschien ook wel mogen wezen het Santalum van Plinius wat hij een soort van Far Gallicum zegt te wezen, zeer blinkend en zuiver van graan dat in Frankrijk in oude tijden brance genoemd werd of ten minste men zal dat voor het Far Clusinum mogen houden dat misschien hetzelfde is met het Santalum van Plinius want beide zijn wit en Clusinum mag de toenaam gekregen hebben van een stad Clusium genoemd gelegen in een landschap van Itali dat hier vroeger voor een deel van Frankrijk gehouden en Gallia Togata genoemd werd. Dan is er iets waarin dit Hoogduits rijst van het Far Clusinum of van de Olyra zou mogen verschillen, dat is alleen de tijd van zaaien want de Olyra en het Far Clusinum werden van de ouders in de herfst of winter gezaaid. Op die manier dat men van meest alle dit korenwerk niet zeker zeggen kan en eensdeels omdat de oude schrijvers er zo weinig woorden van maken en eensdeels ook omdat ze hetzelfde koren dikwijls met verschillende namen en verschillend koren dikwijls met dezelfde namen beschreven en zo deze zaak zeer verward en duister gemaakt hebben.’

Duitse rijst, rijstgras, Engels rice cutgrass, Frans faux riz, Duits Reisquecke.

Aard, kracht en werking.

Dodonaeus ‘Duits rijst is nuttig en goed om bij verschillende gerechten te vermengen en in de keuken te gebruiken want bij de spijs gedaan is het de mond aangenaam en goed van smaak en met melk gekookt net zoals buitenlands rijdt geeft het lijf goed voedsel.’

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl