Hovenia
Over Hovenia
Japanse rozijnenboom, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit J. Zuccarini, www.BioLib.de.
Mooie struiken of kleine bomen die gekweekt worden om hun mooie bladeren.
Bladverliezend.
Bloemen staan in eindelingse of eindstandige trossen.
7 soorten komen voor in Japan, China en Himalaya.
Rhamnaceae.
Hovenia dulcis, Thunb. (heerlijk) Het blad is 8-15cm lang en aan de rand grof getand, glimmend donkergroen met drie nerven die uit de voet komen.
Groenachtige, onopvallende bloemen in de top.
De kleine ronde roodachtige en vlezige vruchten zijn eetbaar. De verdikte rode stelen omvatten gedeeltelijk de besvormige vruchten. Die smaken zoet en worden wel gegeten.
De schors is diep gegroefd.
Groeit op tot een kleine rond hoofdige boom van 16m. In Hongarije kan hij wel 12m hoog worden.
Uit Japan, China en Himalaya, is beschreven in 1812.
Redelijk winterhard, -15 graden, bedekken.
Naam, etymologie.
Hovenia is zo genoemd naar David Hoven, een raadslid uit Amsterdam, 1724-1787, die de botanische expeditie van Thunberg financierde.
Japanse rozijnenboom, Duitse Suzdorn, Japanischer Rosinenbaum en Engelse Japanese raisin tree, Frans le raisinier de Chine, droog smaken ze als rozijnen.
Planten.
Groeit het best op zandige leemgrond en is redelijk winterhard. Vraagt toch enige bedekking in de winter. Bij ons vriezen ze terug en blijven struikachtig.
Zaden stratificeren en in maart zaaien bij 15 graden, zomerstek en wortelstek.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/