Crataegomespilus
Over Crataegomespilus
vorm, struiken, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen,
Bastaard-Hybriden.
Naam, etymologie.
De mispel, Mespilus, hybridiseert met Crataegus monogyna, wat dan Crataego-mespilus wordt.
Een entbastaard werd in 1894 ontdekt in de tuin van M. Dardar te Bronvaux, bij Metz. Hier was een mispel geënt op een meidoorn. Even onder die entplaats ontsproot zomaar een wat behaarde en doornige tak met gaafrandiger blad die kleiner was dan dat van de meidoorn. Die tak had grote witte bloemen, alleenstaand of met 2 of vier bijeen.
Door ogen van deze tak te enten kreeg men een kleine bossig groeiende boom die meer op een mispel lijkt. En die worden vermeerderd door oculeren of enten op Crataegus monogyna.
Rosaceae, Pomaceae, appelklasse.
Deze entbastaarden zijn in de handel bekend als;
Uit www.atouchofgreen-gardenwebshop.nl
=Crataegomespilus x grandiflora Bean. (grote bloemen) is een kruising tussen Crataegus laevigata en Mespilus germanicus.
Bladeren zijn zeer verschillend, aan vruchttwijgen 3-7 cm lang en meestal elliptisch en soms aan de top zwak gelobd, fijn gezaagd of getand, aan twijgen meestal zwak gelobd, matglanzend donkergroen en van onderen helder groen en blijvend behaard.
Twijgen zijn eerst zacht behaard en later kaal, glanzend rood/bruin met zeer kleine lenticellen
Bladstelen zijn tot 1.5cm lang.
Bloemen tot 3.5cm in diameter zijn wit met behaarde steel en kelk, kelkslippen zijn half zo lang als de kroonbladen en zeer fijn gezaagd of soms gaaf, stijlen 2-3.
Vrucht is tot 1.5cm in diameter en rood/bruin.
Lijkt in bloeiwijze en bladvorm het meest op de mispel, maar de bloemen hebben geen lange kelkslippen en doornige takken.
De vruchten lijken meer op die van Crataegus.
Een tot 6m hoog wordende struik met sterk afstaande en iets overhangende twijgen.
Uit permaweb.cz
Crataegomespilus x dardari, Jouin. (gevonden in Bronbaux bij Metz in de tuin van M. Dardar) is de enthybride (chimaere) van Crataegus monogyna en Mespilus germanica.
Bladeren zijn 6-15cm lang, lang elliptisch met spitse top en gave of soms zwak gekartelde bladrand, donkergroen en van onderen blijvend zacht behaard.
Bloeit eind mei in weinig bloeiende behaarde tuilen, bloemen tot 4cm in diameter en langer gesteeld dan Mespilus met 15-20 meeldraden en lange behaarde kelkbladen.
Vruchten zijn verschillend van vorm maar meestal lijken ze op die van de mispel, maar ook wel op de meidoorn met vele tussenliggende vormen.
Een hoge en gedoornde struik die in bladvorm, bloemen en vruchten het meest op Mespilus lijkt, bij oude exemplaren komt een terugslag voor van Crataegus monogyna en vertoont ook soms een splitsing naar de volgende entbastaard.
‘Asnieresii’, is een enthybride van Crataegus monogyna en Mespilus germanica.
Bladstelen zijn 1.5-4cm lang.
Bladeren zijn breed eivormig en meestal boven het midden zwak gelobd, de 3-5 lobben en de punt stomppuntig toelopend of kort afgerond, rand is vrijwel gaaf of onduidelijk gekarteld, eerst aan beide kanten zacht behaard en later alleen aan de onderkant blijvend behaard.
Twijgen zijn zacht behaard en later kaal, rood/bruin.
Bloeit zeer rijk met eerst witte en later wat roze kleurige bloemen in 5-14bloemige, zacht behaarde en wat overhangende tuilen, 2.5cm in diameter en schotelvormig, kelkbladen zijn korter dan de kroonbladen, 15-20 meeldraden en 2-3 stijlen.
Vrucht is bijna 1cm in diameter, bruin en lijkt op die van de meidoorn.
Is een hoge en brede struik met overhangende takken die qua vorm het meest op de meidoorn lijkt.
De mispel is heel gewillig zodat die ook kruist met Sorbus aucuparia. Uit deze samenwerking ontstaat dan x Sorbomespilus.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl