Cardiocrinum

Over Cardiocrinum

Reuzen lelie, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit J. Zuccarini, www.BioLib.de

Naam, etymologie.

Cardiocrinum, Grieks cardios: hart, de bladen, en Crinum; lelie. Riesenlilien. Reuzenlelie.

Een geslacht dat uit een 3 soorten bestaat die van N. India tot Japan voorkomen.

Ze houden van bosgrond, de bollen worden meestal op de oppervlakte van de grond gemaakt, sterven na de bloei. Ze zijn nauw verwant aan Lilium en worden gewoonlijk reuzenlelies of giant lily genoemd, ze verschillen ervan maar vooral omdat het blad hartvormig is.

Ze zijn hier niet geheel winterhard.

Liliaceae, tulp klasse.

=Cardiocrinum cordatum, Mak. (hartvormig) (Lilium cordatum, Koidz)

Onderste bladeren staan in een rozet en zijn hartvormig/eirond, 20-30cm lang en breed, lang gesteeld, jonge bladeren rood/bruin gevlekt, stengelbladeren zijn veel kleiner.

Groene, opstaande stengels zijn aan de voet 3cm in doorsnede.

Tros van 6-15 trompetvormige bloemen die wat geuren, room/wit met geelachtige en roodbruine vlekjes in juli.

Uit Japan, wordt 100-150cm hoog.

Var. glehnii groeit forser en hoger, bladeren zijn korter en meer rond, bloemen talrijker, groener en kleiner.

Uit deutschebaumschule.de

Cardiocrinum cathayanum Stearn, (potische naam voor uit China, Cathay) tot 80cm groot, uit Z. W. China.

Cardiocrinum giganteum, Makimo. (reusachtig, gigantisch) is de Wallichs reuzenlelie.

Bladeren staan verspreid, gesteeld en hartvormig/eirond, spits en donker groen, de onderste 30-40cm lang, de bovenste veel kleiner.

Opstaande stengels zijn dicht bebladerd en aan de voet 3-7cm in doorsnede.

De boomlelie draagt vaak meer dan 20 en ongeveer 12-18cm lange, klokvormige, wat hangende, geurende, witte en van binnen purper/rood gestreept met een groene tekening aan de buitenkant in juli/augustus. Ofschoon ze in het begin groen getint zijn worden ze wit met ouderdom en van binnen purperkleurige.

Deze reuzenlelie kan soms meer dan 3.5-4m hoog worden.

Sterk groeiende lelie die niet overal even gemakkelijk wil groeien.

De reuzenlelie stamt uit de Himalaya en uit de hoogste berggroep ter wereld stamt de machtigste lelie.

var. yunnanense (uit Yunnan) 15-200cm verschilt door de lagere vorm en meestal bruin/rood gevlekte bladeren, bloemen zijn meer afstaand en van buiten zuiver wit en in tegenstelling met het type openen de bovenste bloemen het eerst.

Gebruik.

De ca. 3,5m hoge en tot 7cm, dikke en holle stengel werd in zijn thuisland gebruikt om er fluiten uit te maken.

Historie.

Door Dr. Wallich werd deze lelie in 1816 in een beschaduwd woud op de berg Schiopore in Nepal gevonden en Lilium giganteum Wallich genoemd. Dr. Matten, die met Hooker en Thompson in dit gebied botaniseerde vond ze bij een pasdoorgang naar Kashmir en stuurde zaden naar de tuinen van Cunningham in Edinburgh. Hier bloeide deze reuzenlelie voor het eerst in juli 1862.

Planten.

Het vermeerderen kan doordat er soms broedbollen aan komen. Een massale vermeerdering geven de zaden. Geef het zaad 3 weken 20 graden en 6 weken –2 en dan zaaien bij 7 graden.

Het duurt enige jaren voordat de plant zich geheel heeft ontwikkeld De reuzenlelie is niet moeilijk te kweken, alleen geduld wordt gevraagd hoewel de bollen ook vrij prijzig zijn. Als om laatste reden kleine bollen worden gekocht moet je diverse seizoenen wachten voor de reusachtige stengels verschijnen. Als de laatste van de reusachtige trompetten gevallen is moeten er weer verscheidene zomers passeren voordat de baby bollen van zaad op hun beurt weer groot genoeg zijn om bloemen te dragen. De beste manier is om diverse jaren achter elkaar een paar bollen te planten/zaaien. Goed bedekken in de winter.

De plant is gevoelig voor koude en vocht. In pot is deze lelieboom op een terras een sieraad.

Deze lelie houdt van halfschaduw met een goede vochtige bodem, in de winter goed bedekken tegen vorst. De bol wordt 12cm diep geplant.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl