Sophora
Over Sophora
Honingboom, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Naam, etymologie.
Sophora is afgeleid van de Arabische naam, sophera of sofera, voor een vlinderbloemige boom. De Chinese naam is gevormd uit hout en een demon, eens zou een herder van dit hout een huis gebouwd hebben en binnen een maand was zijn familie overleden, demonen zouden in dit hout geweest zijn en is daarom niet geschikt om er mee te bouwen. In de natuur groeien andere soorten er ook niet vlakbij. Arabisch sufayra.
Sophora japonica, de Pagoda boom of honingboom heet nu Styphnolobium.
Uit; http://www.arrowheadalpines.com/whitecolor_gallery/images/
Sophora davidii Kom. ex Pavol. (Armand Pere David, 1826-1900, Franse missionaris en plantenverzamelaar in China) Doornig struikje van 100cm.
Blauwachtig witte bloemblaadjes en violette kelk in hangende trossen in juni-juli.
Kleine geveerde bladeren.
Redelijk winterhard.
Uit China.Uit; https://www.directplant.nl/honingboom-sophora-prostrata-little-baby.html
Sophora prostrata Buch. (neer liggend) Half groenblijvende warrig zigzag laag groeiende struik.
Kleine glanzend groen geveerde bladeren met iets paarse rand, -0.5-1cm.
Klokvormige oranje gele bloemen in juli-augustus,
Honingboom, prostrate kowhai.
Uit Nieuw-Zeeland.
Kan 1-10 hebben, bedekken. =“Little Baby’. Mooie bonsai plant.
Uit hortuscamden.com
Sophora tomentosa, L. (viltig) is een tot 5m hoge heester die op de gehele archipel op zandige zeestranden groeit in het bereik van de golven. Is beschreven in 1739.
Men ziet met verwondering hoe zo’n boompje zo weelderig van blad en schoon van gedaante is op zulke magere gronden. Overal waar de plant de zeelucht niet ruikt blijft ze mager.
Necklace pod, mamane. De Maleise naam is lolang badjo, Javaans kaloe penawar.
Gebruik.
De wortelbast en zaden worden overal in de tropen tot het belangrijkste geneesmiddel van de Maleiers gerekend. Indien deze plant niet zo algemeen was zou men haar, aldus Rumphius, tegen zilver behoren op te wegen vanwege de dagelijkse hulp die ze in zorgelijke ziekten schenkt. De plant is goed tegen alle venijn dat uit de zee komt en verder tegen cholera en steken in de ribben en rug. De Maleisiërs gebruiken de wortel met die van de keletji (Caesalpina) tegen allerhande ingenomen vergif. De plant bevat een gif dat of identiek of zeer na verwant is met het giftige cytisine van de gouden regen.
Planten.
Vermeerdering door zaaien bij 20 graden in februari, zaad bedekken. Stekken in juli/augustus met 1% ibz.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl