Carpentaria
Over Carpentaria
Boomanemoon, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Uit Curtis botanical magazine.
Naam, etymologie.
Carpentaria, is zo genoemd naar Professor William Marbury Carpenter van Louisiana, een botanist en arts van die staat, 1811-1848. Ook is er een Carpenteria dat een geslacht van palmen is uit N. Australië.
Mooie struiken die gecultiveerd worden om de grote en geurende bloemen.
Altijdgroene en tegenoverstaande bladeren.
1 soort komt voor in Californië, een klein gebied aan het begin van de Sierra Nevada.
Saxifragaceae, Philadelphiaceae.
Carpentaria californica, Torr. (uit Californië) Een zeer sierlijke groenblijvende kasplant, ook in de M. Zee wordt het geplant.
Groeit 1-3 m met vlokkige bast aan oudere stengels.
Tegenoverstaande bladeren zijn lancetvormig, 4-10cm lang en 1-2.5cm breed, glanzend groen boven en onder blauwgroen tot witachtig en donzig.
De geurende bloemen zijn 3-7cm in diameter met 5-8 puur witte bloembladen en een groep gele meeldraden, laat in het voorjaar tot zomer.
Leren doosvrucht van 6-12mm diameter met vele zaden.
Verschillende cultivars zijn geselecteerd als ‘Bodnant’ (kan -15C verdragen) ‘Ladham’ met grote bloemen.
Een struik van 1-3m hoog. Is beschreven in 1880.
Bush of tree anemone.
Planten.
De plant houdt van een droge grond en een zonnige wat beschutte plaats. In de winter is vocht vaak fataal.
Vermeerderen door afleggen of zaaien in februari bij 20 graden.
Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl