Pistia
Over Pistia
Watersla, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit Roxburgh.
Botanisch is het geslacht uniek. Engler plaats die als enige soort in een subfamilie van de araceae, hoewel er een 9 beschreven zijn. Hij vermeldde 4 var. gebaseerd op de vorm van het blad, als cuneta, spathulata, obcordata en linguiformis.
1 soort.
Araceae, Aronskelkfamilie.
Pistia stratiotes, L. (soldaat, naar Stratiotes)
Het plantje vormt een rozet op het water, onderaan zitten lange en dunne wortels. In ondiep water willen ze wel eens wortelen.
Maakt uitlopers waaraan soms jonge planten zitten in alle stadia van ontwikkeling. Een gezonde plant meet 15cm doorsnede.
Het sponzige blad is schelp/wigvormig en vet om aan te raken, aan de onderkant is die bedekt met een soort fluwelige beharing. Door die beharing stoten ze waterdruppels af.
Dit is in de tropen een wijdverspreide waterplant en vrijwel ongeschikt voor aquaria vanwege gebrek aan licht.
De plant houdt van temperaturen boven 18 graden en hoe warmer hoe beter. In de zomer is het pas geschikt voor onze vijvers en sloten. Het zou het water verontreinigen en miasma veroorzaken, een ongezonde uitwaseming.
Uit Jamaica is beschreven in 1843, afkomst is echter onzeker, komt algemeen voor in de tropen, is eerst beschreven bij Lake Victoria bij het begin van de Nijl in Afrika.
Naam, etymologie.
(a) Pistia is afgeleid van pistillum: een vrouwelijk orgaan of baarmoeder, de pistillon, een verwijzing naar de bloeivorm. Of van Grieks pistos: waterbekken. Linnaeus noemde het zo omdat hij dacht dat de plant in waterbekkens en rivierbeddingen groeit.
(b) De rozet wordt soms wel eens vergeleken met een half volgroeide slaplant, vandaar de naam watersla, Engels water-lettuce, water cabbage, Duits Wassersalat, ook tropical duck weed.
Mosselplant. Grune Wasserrose of Muschelblume.
Planten.
Vermeerderen door in 't najaar te scheuren of het zaad te stratificeren en in februari zaaien bij 18 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl