Berteroa

Over Berteroa

Grijskruid.Vorm, afkomst, geschiedenis, etymologie of naamgeving, vermeerderen, cultuurvariëteiten.

Uit J. Kops, www.BioLib.de

En- twee- en meerjarige.

Het geslacht komt met 5 soorten voor in de Balkan en verder in Eurazi.

Brassicaceae, kruisbloemenfamilie.

Berteroa incana, (L.) DC. (grauw, grijs) (Farsetia incana, Alyssum incanum, L.) De laatbloeiende planten zijn eenjarig en de vroeg bloeiende meestal tweejarig.

Wordt 20 tot 50 cm hoog en heeft een wortelrozet.

De stengel is evenals de bladeren grijs door de beharing met stervormige haren.

De bladeren zijn lancetvormig en stomp.

Bloeit van juni tot september met witte bloemen in dichte trossen de vier kroonbladen zijn tweespletig, kroonbladen zijn 5 tot 7 mm lang.

De vrucht is een 4,5 tot 8 mm lange hauw en is ongeveer 2 keer zo lang als breed.

Het is een plant van matig voedselrijke grond in bermen en langs spoordijken. De plant is giftig voor paarden.

Komt voor in midden Europa.

Is in 1640 beschreven.

Naam, etymologie.

Berteroa is zo genoemd naar de Italiaanse arts en botanist Carlo Guiseppe Bertero, (1789-1831) een vriend van deCandolle.

Grijskruid, Duitse Graukresse, Weisse Wegekresse, komt hier wel eens bij korenmolens voor, Engels hoary alyssum, Frans bertroa blanchtre, alysson blanc.

Jeruzalem kruid.

Te St. Amand, departement Cher, verschijnt het, en hier alleen groeit de schildvormige Farsetia clypeata, R. Br. Het paard van een kruisvaarder, vertelt men, bracht het kruidje naar Frankrijk. Het was aan zijn hoeven gehecht. Toen hij bij de sterkte kwam die nu Montrond heet, stampte het met geweld op de grond en na weinig tijd bloeide er ter plaatse een onbekend geelbloemig plantje. Daarom noemt men het hier Herbe de Jerusalem en herbe des Croisades.

(Dodonaeus) 'Het Alysson dat Dioscorides beschrijft is zeer verschillend van hetgeen daar Galenus van vermaant, (vermoedelijk Farsetia clypeata, =Berteroa, een Grieks kruid) want hij zegt aldus; ԁlysson is een heesterachtig kruid met een steel, ruwachtig, met ronde bladeren wiens vrucht op dubbele schilden lijkt waarin het zaad steekt wat breedachtig is. Het komt op bergen en ruwe plaatsen tevoorschijn, als Dioscorides schrijft.

Dioscorides noemt het Alysson en niet omdat het de dolheid die van de beten van de dolle honden gekomen is genezen kan, maar omdat het de hik stilt en op laat houden, want het Grieks woord Lyssa betekent niet alleen de dolheid maar ook de hik van het woord Lysso, dat is te zeggen ik hik, zijn oorsprong heeft.

Voorts zo heeft dit kruid bij Dioscorides noch sommige bastaardnamen, te weten Aspidion, al of men zei klein en kort schildje naar de hauwtjes die een klein schildje schijnen te gelijken en ook Haplophyllon, Accyseton, Adeseton en Monocaulonծ

Het afkooksel van dit gewas, naar het zeggen van dezelfde Dioscorides, dat gedronken is kan de hik verdrijven als er geen koorts bij is. Hetzelfde doet het ook wanneer men dat in de hand houdt of ruiktծ

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl